Hulp bij Studiekeuze! Vraag onze loopbaancoach

Geplaatst op 14 maart 2017

Welke studie je moet kiezen is voor veel jongeren een uitdaging maar voor sommigen ook echt een probleem. Wat en hoe moet je kiezen ? Decanen en ouders halen alles uit de kast, maar sommige jongeren komen er echt niet uit. Wellicht tijd voor hulp, van een loopbaancoach! Neem bijvoorbeeld het verhaal van Eliana,

Mijn naam is Eliana. Ik ben 18 jaar oud en zit in klas 5 van de Havo. Examenjaar dus! En wat dat natuurlijk met zich mee brengt, is het maken van een keuze voor je vervolgopleiding. Ik kwam er zelf echt niet uit wat ik leuk vond en wat bij mij paste, dus besloot ik om hulp in te schakelen. Mijn moeder adviseerde mij om naar Heleen te gaan. Heleen heeft mijn moeder ook heel erg goed geholpen met het maken van een keuze wat betreft werk en wat ze nou echt wilde.

Het begon met een kennismakingsgesprek waarin je elkaar gewoon leert kennen. Erg fijn! Ik legde mijn probleem uit en ik hoopte dat Heleen mij kon helpen. Er volgde nog 5 gesprekken van een uur. Elke keer dat we elkaar zagen deden we weer wat anders, wat mij steeds dichter bij mijn keuze bracht. Ze heeft mij geholpen door het helpen ontdekken van mijzelf: Wat vind ik leuk, wat wil ik en wat kan ik? Ook kreeg ik na elk gesprek  “huiswerk” mee. Zo moest ik bijvoorbeeld aan mijn familie en vriendinnen bepaalde vragen stellen: Wat zij bij mij vonden passen, hoe ze mij beschrijven en hoe zij mij later zouden zien etc. Zelf was ik er dus ook veel mee bezig.  Ik heb een “mal” gemaakt  waar op stond wat ik later in mijn werk wil, wat ik belangrijk vind, wat wil ik juist niet, etc. Mijn eisen dus. Op basis van al deze dingen ben ik gericht studies gaan zoeken die daar bij passen. Elke keer kwamen we dus weer een stapje verder! Het fijne van dit traject was dat Heleen vooral erg veel luisterde en hielp. ze stelt veel vragen waar ik zelf over na moest denken. Ze oordeelde niet over alles wat ik haar vertelde maar ze stelde vooral gerichte vragen die mij tot een keuze bracht. Het is niet zomaar een internetquiz waar uit komt rollen “Dit moet je gaan doen.” Nee, ik moest zelf aan de slag maar met de hulp van Heleen ben ik er eindelijk uit wat het voor mij wordt! Ik ben haar dankbaar en raad het zeker aan ook te gaan doen als je hetzelfde probleem hebt als ik .

Meer weten over (job) coaching? info@medplus.nl of bel 0783032270 en vraag naar Heleen van Terheijden