Waar komt de pijn in mijn knieholte vandaan?

Geplaatst op 24 augustus 2022

Wat is pijn in je knieholte? Pijn in de achterkant van de knie wordt posterieure kniepijn genoemd en kan verschillende oorzaken hebben.  Aangezien de knie het grootste en meest complexe gewricht in het lichaam is, is het logisch dat het soms pijn kan doen. Hoewel kniepijn een veel voorkomende klacht is, komt het minder vaak voor achter de knie.

Symptomen van pijn in knieholte

Omdat verschillende aandoeningen pijn in de knieholte kunnen veroorzaken, kunnen de symptomen variëren. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Verschillende soorten pijn
  De pijn kan scherp, dof of brandend zijn. Het kan plotseling of geleidelijk optreden. Het kan constant zijn, of het kan optreden wanneer je gewicht op het been zet of wanneer je je  knie buigt.
 • Zwelling of stijfheid
  De knie kan er gezwollen uitzien. Het kan zijn dat je de knie niet kunt buigen, of je knie kan knappen, op slot gaan of zwikken als je er gewicht op zet.
 • Roodheid of warmte
  Onder bepaalde omstandigheden kan de achterkant van je knie warm aanvoelen of kan er roodheid zichtbaar zijn.

Oorzaken van pijn in knieholte

Heb je klachten aan je knie, en zijn die hevig of houden ze langere tijd aan, dan adviseren we contact op te nemen met een arts of fysiotherapeut of het nader te onderzoeken. Pijn
in je knieholte kan eenvoudig of moeilijk te diagnosticeren zijn, afhankelijk van de oorzaak. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van posterieure kniepijn:

 • Baker’s cyste is een knobbelachtige zwelling in je knieholte.  Dit type cyste wordt ook wel popliteale cyste genoemd omdat deze zich in de popliteale fossa bevindt, een kleine holte aan de achterkant van de knie. Het wordt gevormd wanneer gewrichtsvloeistof zich verzamelt aan de achterkant van de knie. Verwonding of stress door artritis kan de ophoping van vocht veroorzaken.
 • Artritis kan overal in het kniegewricht pijn veroorzaken.
 • Kniepijn wordt ook vaak geassocieerd met artrose, het type dat verband houdt met veroudering of overmatig gebruik.
 • Infectie van de huid of in het bot.
 • Blessure ofwel schade aan een spier, pees, ligament of ander bindweefsel kan posterieure kniepijn veroorzaken. Dergelijke verwondingen kunnen acuut zijn of worden veroorzaakt door overbelasting. Hamstringblessures, meniscusscheuren en verwondingen aan de achterste kruisband (PCL) zijn drie verwondingen die pijn in de achterkant van de knie kunnen veroorzaken
 • Het komt zelden voor dat kniepijn wordt veroorzaakt door een tumor, maar zowel kwaadaardige als goedaardige tumoren kunnen voorkomen in de buurt van de knie. Drie soorten kanker die posterieure kniepijn kunnen veroorzaken zijn:
 • Diepe veneuze trombose (DVT) wordt veroorzaakt door een bloedstolsel diep in een ader. In de meeste gevallen bevindt het stolsel zich in het bekken, de dij of de kuit, maar het kan overal in het been pijn veroorzaken, inclusief de achterkant van de knie. DVT kan een levensbedreigende aandoening zijn. Als een deel van het bloedstolsel losbreekt en naar de longen reist, kan het de bloedstroom blokkeren. Neem bij verdenking altijd direct contact op met een arts.

Zoals je hebt kunnen lezen is je knie een ingewikkeld gewricht die veel klachten en oorzaken van klachten kan hebben. Heb je aanhoudende knieklachten neem dan contact met ons op. 

Share dit artikel...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email