Chiropractie of fysiotherapie: ontdek het verschil en maak de juiste keuze voor jouw behandeling

Geplaatst op 18 juli 2024

Fysiotherapie, manuele therapie en chiropractie  worden vaak door elkaar gebruikt. Chiropractie en fysiotherapie zijn beide gezondheidszorgdisciplines die tot doel hebben het fysieke functioneren te verbeteren en pijn te verlichten. Ondanks hun overeenkomsten op het gebied van de behandeling van pijn, stijfheid en blessures, is er toch verschil tussen deze  behandelingsvormen qua trainingsbenaderingen en therapeutische technieken.

Fysiotherapie, manuele therapie en chiropractie

Fysiotherapie maakt gebruik van oefeningen en rekoefeningen waarbij de beweging en functionaliteit van het lichaam als geheel betrokken zijn. Manuele therapie en chiropratie therapeuten maken gebruik van verschillende manipulatie- en aanpassingstechnieken voor specifieke musculoskeletale en neurologische aandoeningen die verband houden met uitlijningsproblemen. Manueel therapeuten zijn vaak gespecialiseerd in de behandeling van specifieke delen van het lichaam, zoals het bewegingsapparaat. Chiropractoren zich specifiek richten op de wervelkolom en het zenuwstelsel.

Daarom is het, op basis van de fysiologische toestand, belangrijk om behandeling te zoeken bij de juiste deskundige.

Fysiotherapie

Fysiotherapie of manuele therapie houdt zich bezig met het verbeteren van bewegingsvrijheid en de kwaliteit van leven. Door middel van preventieve maatregelen, interventies en revalidatie. Met evidence-based technieken kunnen verschillende fysiologische aandoeningen worden behandeld. De  fysiotherapeut onderzoekt de klacht eerst uitgebreid om de juiste handelwijze te bepalen. Naast het behandelen van bestaande aandoeningen kan fysiotherapie ook worden toegepast bij het verbeteren van de algemene kracht en functionaliteit en het voorkomen (preventie) van bewegingsproblemen en blessures. Zoals bijvoorbeeld voor nekpijn of kniepijn wordt specifieke nek fysiotherapie of knie fysiotherapie ingezet!

Chiropractie

Chiropractie richt zich op een behandelmethode waarbij het bewegingsapparaat (vooral de wervelkolom) wordt gemanipuleerd en uitgelijnd om het algehele functioneren te verbeteren. Na een diagnose van de aandoening gebruikt een chiropractor verschillende technieken die druk uitoefenen op de getroffen gebieden om spanning, stijfheid en pijn los te laten. Je voelt dan vaak een knak- of knalgevoel, wat een indicatie is van een opnieuw uitgelijnd bot of gewricht. Deze behandeling wordt beschouwd als een traditionele aanpak die kan worden toegepast bij algemene aandoeningen zoals hoofdpijn, lage rugpijn en complexe problemen die verband houden met ontwikkelingsstoornissen, verwondingen en geriatrische aandoeningen.

Chiropractische behandeling versus fysiotherapie: wat geschikt is voor jou?

Er bestaat vaak overlap in de aandoeningen die zowel door een fysiotherapeut als door chiropractor worden behandeld. Beide modaliteiten behandelen bijvoorbeeld aandoeningen van het bewegingsapparaat, verlichten pijn en stijfheid en verbeteren de mobiliteit en algemene functionaliteit. Afhankelijk van de oorzaak van de pijn en het ongemak kan de behandeling echter variëren. Als de symptomen het gevolg zijn van spinale of neurologische aandoeningen, wordt aanbevolen om behandeling bij een chiropractor te zoeken. Aan de andere kant, als de symptomen verband houden met een aandoening van het bewegingsapparaat, is fysiotherapie de beste route. Uiteraard verwijzen beide specialisten naar elkaar door als blijkt dat een andere behandeling betere resultaten zal geven. Ongeacht de verschillen kan het volgen van een holistische benadering die zowel fysiotherapie als chiropractische zorg omvat, effectief helpen bij een snel herstel.

Neem gerust contact met ons op voor specifiek advies en een passend behandelplan!

 

Share dit artikel...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email