Fysiotherapie rug

Van Neurenburgpad 2 A
3311 DN Dordrecht

info@medplus.nl
078 303 2270
Stel uw vraag

Afspraak maken

Al onze disciplines

Last van je rug?

Veel mensen, zelfs acht op de tien! in Nederland krijgt te maken met rugklachten. In onze praktijk is het dan ook een van de meest voorkomende klachten en we hebben veel kennis en kunde in huis om deze klachten te verhelpen. Voor fysiotherapie van je rug kun je terecht bij onze fysiotherapeuten.

Waarom fysiotherapie voor je rug?

Rugpijn is een klacht die niet alleen vaak voorkomt maar ook langdurig sluimerend aanwezig is. Het kan gaan om tintelende en/of prikkelende pijn die negatieve invloed heeft op uw functioneren. Heb je last van je rug? En ervaar je bij je dagelijkse werkzaamheden belemmering door je rugklachten dan is het verstandig hier niet te lang mee door te lopen.

Diagnose rugpijn

Bij veel mensen wordt uiteindelijk niet één reden aangewezen voor de rugklachten. Doorgaans wordt rugpijn veroorzaakt door verschillende oorzaken. Het niet kunnen wijzen naar één specifieke oorzaak kan voor mensen best frustrerend zijn.  Soms hebben patiënten die bij ons komen al een heel traject elders doorlopen.

Oorzaken van rugklachten

Oorzaken van rugklachten en rugpijn kunnen zeer uiteenlopend zijn. Vaak hebben rugklachten verschillende oorzaken:

– zijn het staand of zittend werken in een verkeerde houding
– werken achter een bureau met het niet juist instellen van de stoel, het bureau en het beeldscherm.
–  verkeerd tillen of je vertillen
– het maken van een verkeerde beweging
– een ongeluk.

Maar ook spanning of stress kunnen de reden zijn dat mensen onbewust rugklachten ontwikkelen en langere tijd met klachten blijven doorlopen.


Behandeling van rugklachten

Hoe rugpijn het beste behandeld kan worden verschilt per persoon en waar de klachten vandaan komen. Omdat het vaak meerdere oorzaken heeft zal er tijdens de intake zorgvuldig worden nagegaan waar de klachten bij u vandaan komen en hoe deze het beste aangepakt kunnen worden.

Onze fysiotherapeuten hebben niet alleen de ervaring maar kunnen ook meerdere behandelmethodes toepassen om rugklachten te verminderen of helemaal te verhelpen.

 

Diagnose en behandeling rugklachten

We verdelen rugpijn vaak grofweg in twee categorieën:

1. Lage rugpijn

Lage rugpijn is de pijn die je voelt in het gebied vanaf de ribben tot en met de billen. Het kan voorkomen dat je soms uitstraling heeft van de billen naar je bovenbenen. Mensen ervaren lage rugpijn veelal als een plotselinge pijn of een pijn die langzaam aan heviger en zeurend wordt. Heel ernstige vorm van lage rugpijn is een hernia , twijfel je of je deze vorm van rugpijn hebt neem dan altijd direct contact op met onze fysiotherapeut of huisarts.

Heb je veel last van pijn in de onderrug? Belemmert de lage rugpijn  je in het dagelijks leven of schakelt het je compleet uit? Hoe erg het ook is, in de meeste gevallen is het zeer goed te behandelen. Het is belangrijk de oorzaak van de pijn te achterhalen zodat je weer snel en soepel kunt bewegen!

Oorzaken van lage rugpijn

Lage rugpijn kan ineens acuut ontstaan, bijvoorbeeld doordat het in de rug schiet, waarbij u even het gevoel kunt hebben niet meer te kunnen bewegen met uw middenrif. Dit kan gebeuren bij het optillen van een zwaar voorwerp, maar ook bij een kleine verkeerde beweging.

De lage rugpijn (soms ook wel spit genoemd) kan ook ontstaan door het langere tijd verkeerd belasten van uw lichaam, overbelasting of een verkeerde houding. Bij overbelasting  kunnen de spieren na verloop van tijd oververmoeid raken, wat zich uit in pijn in de onderrug.

Lage rugklachten kunnen leiden tot een hernia waardoor er uitstralingen kunnen ontstaan in een been. Ook na een breuk in de rug kunnen er uitstralende klachten in een been optreden.

Behandeling pijn in onderrug

Samen met onze fysiotherapeuten kun je veel doen om de pijn te verminderen of helemaal te verhelpen. Na de diagnose maken we een plan. Medplusheeft veel kennis en  behandelmethodes om niet alleen de acute lage rugpijn aan te pakken maar ook in de toekomst pijnvrij te blijven.

Mede door onze unieke behandelmethode OriGene is 90% van onze cliënten is na een redelijk snel traject weer pijnvrij.

Waarom de OriGENE-methode?

Het OriGENE-concept maakt een volledig op de patiënt afgestemde behandeling van rugklachten mogelijk. Waar veel behandelingen zich richten op de bestrijding van de symptomen van rugklachten, richt OriGENE zich op de oorzaak. De behandeling wordt onder begeleiding en toezicht van uw fysiotherapeut uitgevoerd op het OriGENE-behandeltoestel aan de hand van zorgvuldig opgestelde protocollen. Klik hier voor de algemene brochure 

Velen gingen u voor

Met de OriGENE-methode zijn sinds 2005 vele tienduizenden patiënten met succes behandeld. Er worden medio 2015 door ongeveer 260 gecertificeerde manueel-fysiotherapeuten maandelijks circa 20.000 OriGENE-behandelingen door heel Nederland en Duitsland  uitgevoerd.

2. Hoge rugpijn

Hoge rugpijn of rugpijn in de middenrug kan zich op meerdere manier uiten. Het kan gaan om pijn die continue aanwezig is maar ook pijn die alleen optreedt wanneer je iets moet tillen of wanneer je gaat zitten achter een bureau of in de auto. Hoge rugklachten en rugpijn ontstaan vaak geleidelijk. Veelal ligt de oorzaak van rugklachten in het niet goed functioneren van de gewrichten.

Regelmatig komen mensen bij ons in de praktijk die al “te lang” hebben doorgelopen met hun rugklachten. Dikwijls zijn patiënten eerst zelf aan de slag gegaan met bijvoorbeeld het kopen van een nieuwe matras of buikspier oefeningen doen voor de tv.

De rugklachten manifesteren zich door pijnscheuten en het vastzitten van de gehele bovenrug en middenrug. Pijn tussen de schouderbladen en ribben dat hoofdpijn en problemen met ademhalen kan veroorzaken. Ook deze klachten zijn met manuele therapie en fysiotherapie goed te verbeteren.

 

Laat onze fysiotherapeut jouw rugklachten onderzoeken

Onze fysiotherapeuten zullen na de diagnose, de behandeling starten.  Loop niet te lang door met rugklachten en neem voor specifiek advies en onze aanpak contact met ons op.

Onze fysiotherapeuten helpen je graag!

Afspraak maken

Mark van Dort

Fysiotherapeut en sportfysiotherapeut
lage rugklachten OriGENE

Frans-Jan Kruithof

Fysiotherapeut en Manueel therapeut
lage rugklachten OriGENE

Job Schrama

Fysiotherapeut
lage rugklachten OriGENE

Finn van Mastrigt

fysiotherapeut
lage rugklachten OriGENE

Veelgestelde vragen over fysiotherapie bij knieklachten

Je kunt eerst rugoefeningen proberen en rustig aan doen, blijft de pijn aanhouden, maak dan een afspraak. Onze fysiotherapeuten zullen eerst de oorzaak van de pijn bepalen, en een geschikte behandeling starten. We hebben veel ervaring met de behandeling van rugklachten. Ook hebben mensen met rugklachten vaak veel baat bij onze unieke OriGene rugtherapie

Ja als je contact opneemt met ons kunnen we op korte termijn een afspraak maken. is de rugklacht ernstig dan is het mogelijk om een eerste afspraak aan huis te plannen.

Kinderfysiotherapeut maakte echt contact

Onze zoon had wat problemen met zijn motoriek. Dat viel steeds meer op sinds hij naar school ging. Hij schaamde zich ervoor en trok zich terug. Suzanne heeft een mooi contact met hem gemaakt, hem op de juiste manier uitgedaagd en hij is niet alleen beter gaan bewegen. Hij heeft weer veel meer zelfvertrouwen. Bedankt!

Ilse van de Werf
29

Herstel na voorste kruisband operatie

Nadat ik met voetballen mijn voorste kruisband had gescheurd ben ik geopereerd. Voor het herstellen en revalidatie, werd ik geadviseerd een fysiotherapeut te zoeken met een trainingsmogelijkheid. Ik ben erg tevreden over mijn revalidatie bij MedPlus. Maanden heb ik onder begeleiding van een fysiotherapeut kunnen trainen en kan ik nu weer voetballen! Het trainen vond ik zelf zo fijn dat ik inmiddels vast sportlid ben geworden!

Je merkt echt dat ze ervaring hebben met deze klachten en blessure en luisteren erg goed naar je. Ik kreeg echt een aanpak op maat.Op hun site heb ik ook veel informatie gevonden over voorste kruisband en het herstel.

Arjan de Hout
28

Revalideren na een nieuwe heup

Ik ben geopereerd en heb een nieuwe heup gekregen. De fysiotherapeuten hebben mij direct bij thuiskomst aan huis behandeld en ervoor gezorgd dat ik in en om het huis al snel weer in beweging kwam. later ben ik verder gerevalideerd in de sportzaal bij MedPlus. Ze hebben een lift en zijn daardoor al snel goed bereikbaar. Ze hebben me heel fijn begeleid en ik loop inmiddels weer als een kievit!

Neeltje
73