Knieklachten

Van Neurenburgpad 2 A
3311 DN Dordrecht

info@medplus.nl
078 303 2270
Stel uw vraag Afspraak maken Al onze disciplines

Herken knieklachten tijdig! De fysiotherapeut stelt snel een diagnose

Jong of oud, bijna iedereen heeft wel eens pijn aan de knie. Pijn aan de binnenkant van de knie, pijn in de knieholte of de knie die op slot voelt. Veel knieklachten komen voor bij mensen die sporten en ineens bij een beweging of sprong pijn ervaren. Of de kniepijn manifesteert zich in de ochtend een dag na het sporten. Soms is de pijn er ineens, soms begint de pijn in de knie heel geleidelijk. Ouderen hebben regelmatig last van chronische knieklachten.

Kniepijn of knieblessures komen veel voor en er zijn veel oorzaken. Het is belangrijk om een ​​nauwkeurige diagnose te stellen van de oorzaak van je kniepijn of letsel, zodat een passende behandeling kan worden opgesteld. 

Knieklachten variëren van een ontstoken pees en letsel van de meniscus tot overbelasting en artrose. De knie is een kwetsbaar en complex onderdeel van het lichaam. Door sport en beweging kan de knie snel (te) zwaar worden belast waardoor er klachten ontstaan. Pijn in de knie wisselt van een aanhoudende pijn, een instabiel gevoel, stijfheid of zelfs het volledig blokkeren van de knie. Om dit laatste te voorkomen is het belangrijk dat je niet te lang met je  klachten blijft rondlopen.

Voorbeelden van knieletsel die wij veel behandelen zijn:

  • Gescheurde meniscus: de binnenmeniscus en de buitenmeniscus bevinden zich tussen het bovenbeen en het onderbeen. De meniscus heeft onder meer als functie het dempen van schokken op de knie en het helpt sturen bij plotselinge bewegingen van de knie. Het is niet voor niets dat vaak voetballers of tennissers zich met deze klachten bij ons melden waarbij de scheur optreedt bij een draaibeweging van de knie waarbij het onderbeen nog vast op de grond staat.
  • Gescheurde kruisband: Net als bij de meniscus zitten er in elke knie ook 2 banden. Deze banden (zoals de naam al zegt) kruisen elkaar. Ze zitten ook weer tussen het bovenbeen en het onderbeen. Dit zijn de voorste en achterste kruisbanden. De kruisbanden geven de knie stabiliteit. Een gescheurde kruisband heb je direct door. Het kan ontstaan door een verdraaiing van de knie of ergens hard tegen aan stoten. Je voelt het ook direct en staan en lopen is daarna nauwelijks meer mogelijk.
  • Knieschijf gewricht Patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS): PFPS houdt in een afwijkende stand van de knieschijf waardoor teveel belasting op de kniegewricht ontstaat.  Dit veroorzaakt pijn tijdens het bewegen.
  • Jumpers knee ofwel springers knie: Een jumpers knee  ontstaat vaak na een langdurige overbelasting van deze pees waarbij ontsteking optreedt tussen de quadriceps aanhechting en het onderbeen.
  • Artrose, “versleten” knie. Artrose is het dunner worden van het kraakbeen door te weinig gebruik van het gewricht. Hierdoor neemt de voeding van het gewricht af. Er is een disbalans tussen wel en niet bewegen. Uiteraard kan er door een trauma ook kraakbeen schade optreden.

Maar ook knieklachten zoals mediale band, Osgood Schlatter’s, Artritis, Tendinopathie, fracturen en revalidatie na de vervanging van de knie.

 

Knieklachten? Hulp en behandelingen

Kniepijn heeft vele oorzaken en wat de beste behandeling is, is afhankelijk van een nauwkeurige diagnose. De behandeling kan bestaan ​​uit eenvoudige technieken voor knie-mobilisatie, massage, tape, rekoefeningen of versterkingsoefeningen tot en met een grondig revalidatieprotocol na reconstructie van de knie of knievervanging.

Hoe weet je of je knieblessure ernstig is?

Hoewel het altijd het beste is om professioneel advies in te winnen van een arts of fysiotherapeut, vind je hier een aantal kenmerken die kunnen wijzen op een ernstige knieblessure.

– Duidelijke misvorming. Je kunt een fractuur of dislocatie hebben.
– Je hoorde een “pop” of “snap” Je hebt zwelling ervaren.
– Groter dan normale beweging
– Minder dan normale beweging, bijv. kan niet rechttrekken
– je kunt niet op je been staan
– Je knie “wijkt”.

Oorzaken kniepijn

Knie pijn kan verschillende oorzaken hebben. We kunnen onderscheid maken tussen acute kniepijn en chronische kniepijn en specifieke knieklachten en aspecifiek knieklachten.  Bij specifieke en aspecifieke knieklachten kijken we of er een duidelijke en zichtbare oorzaak van de klacht is.

Bij een specifieke knieklacht is de oorzaak duidelijk. Een voorbeeld hiervan is  een gescheurde meniscus of artrose. Bij aspecifieke knieklachten is niet direct duidelijk waar de klachten precies vandaan komen. Vaak is er dan middels een MRI-scan of röntgenfoto geen afwijkingen in de structuren van de knie te zien.

Het onderscheid tussen acute en chronische knieklachten heeft te maken met de tijdsduur dat de klacht aanwezig is. Als de klachten langer dan 3 maanden aanwezig zijn noemen we dat een chronische klacht. Kniepijn minder dan 6 weken noemen we acute knie pijn.

Diagnose Pijn in de knie

Juist bij knieklachten is het vaststellen welke aandoening het is van groot belang voor de  juiste behandeling.

Behandeling Knieklachten

Behandeling van pijnlijke knieën horen bij onze dagelijkse werkzaamheden. En bij iets wat je elke dag doet wordt je ook goed in. Veel knieklachten zijn prima te behandelen.  Onze therapeuten kijken uiteraard naar de oorzaak van de kniepijn. Is het acute kniepijn of chronische kniepijn en zijn de knieklachten specifiek of aspecifiek.

Behandelingen kunnen bestaan uit oefentherapie waarbij  we werken aan het optimaliseren van de mobiliteit en de kracht en stabiliteit van je knie. Dit kan bijvoorbeeld door oefentherapie, therapeutisch tapen, dry needling en manuele therapie.

Neemt je pijn niet af? Maak dan snel een afspraak voor een diagnose en behandelplan voor uw knieklachten. 

Verzekering en vergoeding

MedPlus Fysiotherapie heeft contracten met alle verzekeraars. De reguliere behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Het aantal behandelingen dat wordt vergoed is afhankelijk van uw polisvoorwaarden. Neem voor meer informatie contact op met uw zorgverzekeraar.
We hebben contracten met alle zorgverzekeraars!

Eerste afspraak

Loop niet onnodig lang door met hoofdpijn, rug of nekklachten! Ook pijnklachten in been en uitstralingspijn zijn signalen wij goed kunnen behandelen.

Omdat wij u snel weer fit willen hebben werken wij zonder wachtlijst en kunnen wij u dus altijd op korte termijn een afspraak aanbieden!De behandelingen vinden in onze praktijk altijd plaats volgens afspraak. U kunt telefonisch of via deze site direct contact met ons opnemen, of een afspraak maken.
Tijdens uw eerste afspraak vindt een uitgebreide screening plaats en aan de hand van onze bevindingen stellen wij samen met u een behandelplan op.

Kwaliteit

Al onze therapeuten zijn ervaren en gediplomeerde professionals. Naast veel ervaring op het gebied van fysiotherapie zijn diverse subspecialisaties in huis waaronder sportfysiotherapie, manuele therapie, revalidatie, dry-neelding- kinesiotaping. Middels diverse cursussen en opleidingen gedurende het jaar blijven wij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ons vakgebied. Ook meten en registereren wij de kwaliteit van onze behandelingen

Revalideren na een nieuwe heup

Ik ben geopereerd en heb een nieuwe heup gekregen. De fysiotherapeuten hebben mij direct bij thuiskomst aan huis behandeld en ervoor gezorgd dat ik in en om het huis al snel weer in beweging kwam. later ben ik verder gerevalideerd in de sportzaal bij MedPlus. Ze hebben een lift en zijn daardoor al snel goed bereikbaar. Ze hebben me heel fijn begeleid en ik loop inmiddels weer als een kievit!

Neeltje
73