Rotator Cuff ofwel gescheurde schouderpees nader uitgelicht

Geplaatst op 23 april 2024

Als je een gescheurde schouderpees (ook wel rotator cuff ruptuur) hebt, kan dat verschillende klachten geven. Dat komt omdat de ene peesscheur de andere niet is. Daarom verschilt de behandeling ook per type scheur. Sommige mensen merken zelfs helemaal niets van een scheur in hun schouderpees, maar dat is helaas niet altijd het geval. Vooral bij kracht zetten worden klachten erger. 

Wat is een peesscheur?

De pezen van meerdere schouderspieren hechten aan op de rand van de schouderkop. Deze pezen heten gezamenlijk de ‘rotator cuff’. De pezen zorgen ervoor dat je je schouder kunt bewegen. Ook zorgen ze dat de schouderkop stevig in de maar kleine kom van de schouder wordt gehouden.

Wat zijn de symptomen van rotator cuff?

Niet iedereen heeft evenveel klachten van een peesscheur (rotator cuff ruptuur). De één heeft pijn, de ander ervaart minder kracht. Eventuele symptomen kunnen zijn:

 • Pijn, meestal diep in de schouder of in de bovenarm.
 • Arm niet goed kunnen heffen.
 • Hand niet naar het hoofd kunnen tillen.

Hoe ontstaat een peesscheur aan de schouder?

Eén of meerdere van de rotator cuff pezen kunnen van het bot afscheuren. Dit kan komen door een ongeval (bijvoorbeeld een val op de schouder). Maar een scheur kan ook optreden zonder ongeval. Bijvoorbeeld als een pees al verzwakt was door veroudering. De pees scheurt dan af tijdens normaal gebruik of tijdens overbelasting van de schouder, bijvoorbeeld bij herhaaldelijke bovenhandse activiteit. Een dergelijke scheur noem je een ‘slijtagescheur’.

Hoe wordt de diagnose rotator cuff gesteld?

Tijdens het lichamelijk onderzoek wordt onder andere gelet op de beweeglijkheid van de schouder en op de kracht van de verschillende spieren en pezen rond de schouder. Als de fysiotherapeut denkt aan een scheur zal hij je verwijzen naar de huisarts voor verdere diagnose middels röntgen, echo of MRI.

Behandeling van een rotator cuff ruptuur

Een rotator cuff ruptuur geneest nooit vanzelf. Niet alle peesscheuren kunnen en hoeven geopereerd te worden. Vaak wordt er een goed resultaat met niet-operatieve behandeling behaald. Daarom wordt, als er nog geen behandeling is geweest, vaak hiermee gestart. Een absolute uitzondering hierop is een rotator cuff ruptuur die is ontstaan door een val of ander trauma bij relatief jonge mensen. De pees dient dan, het liefst binnen 2 weken, te worden hersteld met een operatie.

 • Niet-operatieve behandeling
  Een behandeling zonder operatie bestaat uit pijnstilling, fysiotherapie en/of een injectie.
  • Pijnstilling. Doe dit altijd op advies van je arts (huisarts of bijvoorbeeld orthopedisch specialist)
  • Fysiotherapie. Door specifieke training van de schouderspieren die nog wel functioneren, kan als de functie van de gescheurde pees worden overgenomen. De peesscheur heelt er niet van, maar de klachten kunnen wel sterk verminderen omdat het schoudergewricht als geheel weer op een goede manier wordt gebruikt. Onze fysiotherapeuten hebben veel ervaring op het gebied van schouders.
  • Injectie. De orthopedisch chirurg kan als aanvulling op bovenstaande nog een injectie met een corticosteroïd en verdovingsmiddel rond de gescheurde pees geven. Hierdoor is er minder irritatie rond de pees geremd en heb je tijdelijk minder pijn.
 • Operatieve behandeling met kijkoperatie
  Bij onvoldoende resultaat van een niet-operatieve behandeling kan er een operatie worden overwogen. De pees hechten ze weer op het bot van het bovenarmbeen vast met een soort botpluggen (botankers) en hechtdraden. Dit gebeurt met een kijkoperatie (artroscopie) onder narcose.

Veel informatie over deze specifieke blessure en behandelingen kun je ook vinden op https://baukekooistra.nl/ 

Meer weten of deze blessure of een afspraak inplannen bij een van onze fysiotherapeuten? Contact

Share dit artikel...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email