Het verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie

Geplaatst op 18 april 2024
Fysiotherapie en manuele therapie zijn specialisaties die je bij veel fysiotherapiepraktijken tegenkomt. Wat is  het verschil tussen beide? En bij welke klachten heb je het beste baat bij welke soort therapie? Graag zetten we in dit artikel alle informatie voor u op een rij. Kort gezegd richt fysiotherapie zich op de zogenoemde zachtere delen van het lichaam. Denk hierbij aan spieren, pezen en banden maar ook klachten van beperking in bijvoorbeeld je schouder.  Manuele therapie daarentegen is gericht op de hardere delen van het lichaam zoals de wervelkolom en gewrichten.

Behandeling fysiotherapie versus manuele therapie

Doordat een fysiotherapeut en een manuele therapeut zich op andere delen van het lichaam richten, is ook de wijze waarop ze onderzoeken en behandelen verschillend. Waar een fysiotherapeut je begeleidt bij het verbeteren van lichamelijke functies. Zal de behandeling van de manueel therapeut gericht zijn om gewrichten door middel van spieren te beheersen en de beweeglijkheid van de gewrichten te verbeteren.

Wanneer fysiotherapie of manuele therapie

Door het verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie is het afhankelijk van je klachten bij welke vorm je het meest baat heeft. Als je op zoek bent naar manieren om meer kracht en/ of souplesse te krijgen of juist coördinatie en conditie wilt oefenen, dan zal de fysiotherapeut je het beste kunnen begeleiden. Heb je klachten die veroorzaakt worden door stijfheid en belemmeringen in met name de wervelkolom, dan kan manuele therapie mogelijk geschikt zijn. Wellicht verwarrend is dat de term fysiotherapie ook gebruikt wordt als verzamelnaam van alle verschillende specialisaties als manuele therapie, sportfysiotherapie, kinderfysiotherapie, bekkenbodemfysiotherapie… etc. aan te duiden.

Fysiotherapeuten en manueel therapeuten werken samen


Om manueel therapeut te kunnen worden moet iemand eerst fysiotherapie hebben gestudeerd. Een manueel therapeut zal mensen dus behandelen op basis van hun klachten. Hij maakt na een intake de keuze om fysiotherapie of manuele therapie of een combinatie in te zetten. En ook fysiotherapeuten weten wanneer welke therapie gewenst is om naartoe door te verwijzen. Zelf hoef je dus niet te kiezen waar je het beste geholpen kunt worden met jouw klachten. Na een intake afspraak zal iedere fysiotherapeut van ons team je hier graag op basis van je klachten over adviseren.  Wil je een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op! 

 

Share dit artikel...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email