Sportpsycholoog helpt (top)sporters verder

Geplaatst op 24 juni 2014

Profclubs willen er nog niet aan. Prima als een individuele speler als Wesley Verhoek een sportpsycholoog wil bezoeken om uit zijn vormcrisis te komen, maar zo’n specialist aan de trainersstaf toevoegen gaat de meeste clubs toch te ver. Bij eersteklasser Oranje Wit uit Dordrecht denken ze daar anders over.

Oud-speler Clayment van Duren runt sinds 2010 een eigen psychologiepraktijk. Hij bemiddelt bij echtscheidingen, maar is ook coach voor sporters en zakenmensen. ,,Een paar jaar geleden heb ik in een plan omschreven hoe ik in de praktijk bij een voetbalclub zou kunnen functioneren, zegt hij in AD/De Dordtenaar. Dat heb ik laten lezen aan toenmalig trainer Edward Hoogendoorn. Hij wist dat Oranje Wit op zoek was naar iemand als ik en heeft ons vervolgens gekoppeld.”

 

Observeren
Als speler was hij al gefascineerd door de groepsprocessen binnen een voetbalteam. ,,In een seizoen zijn meerdere interessante periodes. Zoals de voorbereiding, wanneer een aantal nieuwe spelers of een aantal eigen jeugdspelers moet worden ingepast. En na de winterstop, wanneer de groep na een periode van rust weer op scherp moet worden gezet. En ook als er druk op een groep staat, omdat er een prijs te halen is.”

Van Duren observeert spelers tijdens trainingen, wedstrijden, wedstrijdbesprekingen, maar gaat bijvoorbeeld ook mee op trainingskamp. Via vragenlijsten probeert hij een zo compleet mogelijk beeld van een speler te krijgen. Oorzaken voor het minder presteren van een speler liggen namelijk vaak buiten het voetbalveld. Dat bleek bijvoorbeeld bij verdediger Eelco de Lange. Deze wilde aan het begin van het seizoen stoppen, maar besloot na enkele gesprekken met Van Duren ander werk te gaan zoeken. Inmiddels is hij weer aanvoerder van het eerste en manifesteert hij zich als leider van het elftal.

Scepsis
De voetballerij eigen werd er in het begin wat sceptisch tegen de rol van Van Duren aangekeken, maar inmiddels is hij al bezig aan zijn derde seizoen. Naast Eelco de Lange heeft hij meerdere successen geboekt. ,,Het gaat heus niet altijd goed, maar de spelers weten waarvoor ze bij mij terecht kunnen.”

En zo is een eersteklasser uit Dordrecht zijn tijd ver vooruit in de voetballerij.

Door: redactie Voetbal.nl

Share dit artikel...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email