Liesklachten en uitstralende pijn in lies? Hulp van onze fysiotherapeuten

Geplaatst op 8 mei 2022

Liesklachten en liespijn zijn veelvoorkomende klachten, met name onder sporters.  Overbelasting is een van de meest voorkomende oorzaken van liespijn. Andere veel voorkomende oorzaken zijn fracturen, slijtage van het kraakbeen in de heup maar ook een liesbreuk of nierstenen kunnen pijnklachten in de lies geven. Het is daarom belangrijk om snel de juiste diagnose te stellen.

Liesklachten ook wel pijn links of rechts in de onderbuik, waar het been het bekken raakt, wordt vaak liespijn genoemd. Klachten kunnen acuut ontstaan (verrekking) of geleidelijk optreden. Liespijn kan variëren in hoe het wordt ervaren. Het kan mild of ernstig zijn,  langzaam of plotseling opkomen. De pijn kan dof, scherp, kloppend of zelfs brandend zijn. Liespijn wordt op een aantal verschillende manieren gediagnosticeerd en behandeld, afhankelijk van de symptomen en de onderliggende oorzaak. We bespreken de verschillende oorzaken en diagnoses bij liespijn.

Oorzaken liesklachten:

Er zijn veel verschillende oorzaken van liespijn en de pijn die je ervaart kan variëren van stekende, zeurende pijn tot krampgevoel.  De meest voorkomende oorzaken van liespijn zullen we in deze blog beschrijven:

  • spierpijn
  • liesbreuk
  • artritis of slijtage
  • breuk
  • (sport)hernia

Liesklachten door spierpijn

 

Sporters lopen kans hun lies te verrekken. Dat kan door overbelasting maar ook door een bepaalde beweging de binnenste dijspieren rekken of zelfs scheuren. Liespijn door een overbelasting of verrekking veroorzaakt meestal scherpe, plotselinge pijn. Net zoals bij kramp of steken in de lies. Deze pijn voel je aan de binnenzijde van het bovenbeen, in de liesregio. De pijn straalt vaak uit langs de binnenzijde van het bovenbeen. Soms zelfs naar de onderbuik of genitaliën. Het naar binnen bewegen van het been verergert ook de pijn, vooral als dit krachtig gebeurt. Er is een verhoogde spierspanning in het bovenbeen. Dit kan een strak en hard gevoel geven. 

Je kunt last hebben van opstartklachten in de ochtend als teken van overbelasting. De pijn treedt vooral op tegen het einde van een zware belasting en wordt dan steeds erger. De klachten kunnen ook ontstaan vanuit de wervelkolom. Instabiliteit in de wervelkolom of van het heupgewricht kunnen vooral bij sporters die veel korte snelle bewegingen maken klachten geven. De lies wordt overbelast omdat de bilspieren en spieren aan de voorzijde van de heup het heupgewricht niet adequaat stabiliseren.

Heb je klachten in je lies? Ga dan langs bij een fysiotherapeut. Hij of zij zal eerst vaststellen wat de oorzaak is van de liesklachten om je vervolgens te kunnen helpen bij het herstel van de lies.

Liesklachten door een liesbreuk

Een liesbreuk kan ook liespijn veroorzaken. Dit is wanneer vetweefsel of de darmen door een zwak of gescheurd gebied door de buikwand dringen. Mensen met een liesbreuk melden vaak een trekkend gevoel in de liesstreek. Er kan ook doffe pijn in de lies zijn bij hoesten of dingen optillen. Soms is er een uitstulping in de lies zichtbaar. Bij een liesbreuk is het verstandig een arts te raadplegen.

Artritis of slijtage van het heupgewricht

Artritis van het heupgewricht treedt op wanneer het meestal gladde heupgewricht is weggesleten. Wanneer het gewricht verslijt, worden beenbewegingen pijnlijk en stijf. Net als bij andere vormen van artritis, wordt de pijn erger bij activiteit en beter bij rust. Naast pijn kan het heupgewricht stijf aanvoelen. Bewegen kan een ploffend geluid worden gehoord. Er kan ook een knallend gevoel zijn. De dokter overlegt met jou over de ernst van de klachten. In een vroeg stadium kan de fysiotherapeut samen met jou werken aan het minimaliseren van de klachten. Bij ernstige slijtage kan ook voor een nieuwe heup worden gekozen. In dat laatste geval is revalidatie na de operatie fysiotherapie erg belangrijk voor een spoedig herstel.

Gebroken heup

Een heupfractuur is een botbreuk in het bovenste kwart van het dijbeen. Vallen is de meest voorkomende oorzaak van een heupfractuur. Een directe klap op de heup kan deze breuken ook veroorzaken. Breuken kunnen ook optreden als gevolg van osteoporose, een aandoening die ervoor zorgt dat de botten broos worden. Heupfractuurpijn wordt vaak gevoeld in de lies. Draaien of buigen van de heup verergert de pijn.  Bij verdenking van een breuk moet je altijd een arts inschakelen.

Sporthernia als oorzaak van liesklachten

Een sporthernia is een ongewone blessure. Het wordt meestal gediagnosticeerd bij voetbal- en hockeyspelers. Het kan worden veroorzaakt door een subtiele verzwakking van de buikwand. Een sporthernia veroorzaakt pijn direct over de voorkant van de onderbuik/liesstreek. Het kan moeilijk zijn om een ​​diagnose te stellen. De behandeling is meestal rust of een operatie.

Behandeling en preventie van liespijn

Als je liesklachten hebt, is het belangrijk dat je de oorzaak van de klacht kent. Dit is een voorwaarde voor een effectieve behandeling en eventueel specifiek preventieprogramma. Herken je bovenstaande symptomen? Maak dan een afspraak met je arts of bij één van onze fysio’s in Dordrecht. Als de liesklachten veroorzaakt worden door ‘zwakke schakels’ elders in het lichaam, zul je samen met de fysiotherapeut oefeningen krijgen die  voorkomen dat je klachten weer terugkeren.

Share dit artikel...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email