Kinderfysiotherapeut gebruikt Movement ABC test voor vaststellen motorische vaardigheid bij kinderen

Geplaatst op 11 februari 2020

De Movement ABC test is in Nederland en wereldwijd de meest gebruikte test voor het vroegtijdig vaststellen van motorische beperkingen bij kinderen.

De test is bedoeld voor kinderen in de leeftijdscategorie van 3 t/m 16 jaar. Er worden drie componenten gemeten: handvaardigheid, mikken/vangen en evenwicht. De score van de test kan voor verschillende doeleinde gebruikt worden; ter niveaubepaling, als hulpmiddel voor het opstellen van een behandelplan en als evaluatie.

Wij beschikken in onze praktijk over de “Movement Assesment Battery for Children-test”. Onze kinderfysiotherapeut gebruikt onder andere deze test, naast eigen observaties, om met behulp van Nederlandse gestandaardiseerde normen te beoordelen of een kind een motorische achterstand heeft ten opzichte van leeftijdsgenoten. De test is geschikt voor screening van motorische problemen en geeft tevens handvaten voor het opstellen en evalueren van een behandelplan.

Doelgroep

De Movement ABC 2 test is bedoeld voor kinderen in de leeftijdscategorie van 3 t/m 16 jaar en bestaat uit testitems voor 3 leeftijdsgroepen, voor kinderen die geen aantoonbare neurologische aandoening hebben:

  •  3-6 jarigen
  •  7-10 jarigen
  • 11-16 jarigen

 

Fijne motoriek, balvaardigheid en dynamisch evenwicht

Zowel kinderen in het gewoon als speciaal onderwijs met lichte motorische afwijkingen of achterstand behoren in principe tot de doelgroep. Drie items meten de fijne motoriek, twee de balvaardigheid en drie het statisch of dynamisch evenwicht. Bij elke leeftijdsgroep komen dezelfde items terug, maar met een andere uitvoering. De bijbehorende checklist kan door de leerkrachten van de basisschool of door de ouders worden ingevuld.

Kindvriendelijk en spelenderwijs

De test bestaat uit leuke (fijn)motorische opdrachten in verschillende spelvormen. Kinderen vinden de test over het algemeen erg leuk om te maken. De duur van de test is ongeveer 45 minuten. Vaak is de test een onderdeel van een uitgebreider kinderfysiotherapeutisch onderzoek. Je kunt ten alle tijden een test laten afnemen, met de vraag of behandelen zinvol is. Voor meer informatie kun je contact opnemen met ons.

Share dit artikel...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email