Wat is manuele therapie en hoe kan een manueel therapeut helpen?

Geplaatst op 7 februari 2024

De betekenis van manuele therapie is: een vorm of specialisatie van fysiotherapie gericht op het verbeteren van de werking van gewrichten. Wanneer een gewricht beperkte mobiliteit heeft, gaat dit vaak gepaard met pijn. De pijn naast de beperkte mobiliteit kan de houding beïnvloeden. Manuele therapie kan deze klachten verlichten door het vergroten van het bewegingsbereik en het verminderen van pijn. Maar ook het veranderen van de spierfunctie en het verbeteren van bewegingspatronen. Dit resulteert bijvoorbeeld in een verbeterde houding, soepeler bewegen tijdens het sporten en minder pijn in het dagelijks leven.

Werkwijze manueel therapeut

Wanneer je contact met ons opneemt omdat je wilt weten wat de mogelijkheden voor jouw klacht zijn, plannen we direct een intake in. Naast een screening bestaat je eerste afspraak (de intake) uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over de klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan zijn en wanneer ze toenemen of verminderen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut de houding en bewegingen beoordeelt en de gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van de klachten zitten. Samen met de patiënt wordt besloten of manuele therapie zinvol is. Als dat niet het geval is, dan bespreekt de manueel therapeut met de patiënt een aanpak voor de verdere behandeling. Zo wordt direct duidelijk na de eerste afspraak wat het vervolg is.

Verbeteren bewegingsvrijheid

Manuele therapie richt zich op het verbeteren van de bewegingsvrijheid, afname van pijn en het verbeteren van uw houding. De behandeling bestaat uit specifieke manuele technieken uitgevoerd door de manueel therapeut. Ook besteedt de therapeut aandacht aan het geven van adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.  Het doel van de therapie is zowel het herstellen of verminderen van de functiestoornissen en de pijn. Zodat je je dagelijkse activiteiten weer pijnvrij kunt uitvoeren.

Hoe werkt manuele therapie?

Op basis van de diagnostiek zal de manueel therapeut een aantal specifieke technieken gebruiken die direct op jouw gewrichten worden toegepast. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van advies, begeleiding en inzicht in beweging die jouw herstel verder ondersteunt. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: een verbetering van je bewegingsvrijheid en een vermindering van pijn.

Mobilisatie en manipulatie

De manuele therapie kent een aantal specifieke technieken om de gewrichten beter te laten functioneren en de houding en bewegingen te verbeteren. Dit worden mobilisaties genoemd en eventueel aangevuld manipulaties. Een mobilisatie is een repeterend toegepaste techniek, meestal in de beperkte bewegingsrichting. Een manipulatie is een mobilisatie in een eindstand, uitgevoerd met een gedoseerde snelheid met een korte impuls. Het is een zuiver passieve, waarbij een knappend geluid kan optreden. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig, vreemd, maar niet pijnlijk gevoel. Bekijk dit filmpje eens over manuele therapie.

Meer lezen of een afspraak maken? Ontdek dan hoe manuele therapie jou verder kan helpen!

Blessures of klachten die met manuele therapie behandeld kunnen worden:

 • Nekpijn
 • Lage rugpijn
 • Thoracale wervelkolom of middenruggengraat
 • Hoofdpijn / Migraine
 • Heuppijn
 • Kniepijn
 • Enkelpijn
 • Schouderpijn, frozen shoulder, impingement-syndroom,  rotator cuff-syndroom
 • Triggerpoints in spieren
 • Enkelpijn
 • Polspijn
 • Elleboogpijn, Tenniselleboog, Golferselleboog.
 • Fibromyalgie

Wil je weten of manuele therapie iets voor jouw klachten is? Maak gerust een afspraak en ontdek wat anderen vonden van manuele therapie bij MedPlus!

Share dit artikel...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email