De feestdagen, hoe pakken we dat slim & gezond aan?

Geplaatst op 8 november 2016

Jullie zitten op dit moment waarschijnlijk druk in de voorbereiding voor de kerstdagen. In januari maken we allemaal goede voornemens, maar daar kun je nu al over nadenken en eventueel zelfs al mee beginnen! Het gaat namelijk niet om de kilo’s die je aankomt tussen Kerst en Oud&Nieuw, maar om de kilo’s die je aankomt tussen Oud&Nieuw en Kerst. Dat is een doordenker! Een nieuw jaar betekent vaak nieuwe kansen, maar waarom niet nu al beginnen met goed en gezond eten, dat scheelt namelijk weer wat kilo’s. Vandaag deel ik met jullie wat tips en adviezen om de feestdagen goed door te komen.

 

80 / 20 regel tijdens feestdagen

Over het algemeen hanteer ik bij mijn cliënten de 80/20 regel. Dat houdt in dat je voor 80% gezond en gevarieerd eet, de overige 20% is om af en toe wat lekkers/ongezonds te snoepen. Dit kan je ook prima toepassen tijdens de feestdagen. De dagen eromheen kan je natuurlijk proberen gezond te eten, denk hierbij aan 5 kleine maaltijden met volkorenproducten en veel groente en fruit. Probeer het lekkers te bewaren voor de feestdagen zelf.

 Eters op bezoek

Krijg je eters bij jezelf thuis, dan heb je de maaltijd natuurlijk zelf in de hand. Kies bijvoorbeeld voor een heldere soep of carpaccio vooraf. Op internet vind je ook eindeloos veel recepten die gezond en lekker zijn, wat dacht je van gevulde avocado met garnalen of een gevulde portobello met tomaat, courgette en een beetje mozzarella. Ook voor het hoofdgerecht kun je veel recepten vinden, een goed stuk vlees of kalkoen met meerdere soorten groenten bijvoorbeeld. Zo heb je wat ruimte om bij het dessert ongestoord te kunnen genieten van bijvoorbeeld pure bonbons met een goede kop koffie of wat dacht je van een heerlijke appelcrumble (zie mijn website).

Ben je nou uitgenodigd bij familie of vrienden, of ga je uit eten? Probeer dan zelf zo verstandig mogelijk te kiezen, kies liever voor veel groenten en een goed stukje vlees/vis/kip en pas op met sauzen en een teveel aan ‘loze kilocalorieën’ zoals witte pasta/rijst/grote desserts etc.

Voor meer info en adviezen, neem een kijkje op mijn website: www.dietist-elinezuiderwijk.nl

Share dit artikel...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email