De oorzaken van stekende en zeurende pijn in je schouder

Geplaatst op 28 december 2022

De schouder is een een complex gewricht dat bestaat uit drie botten namelijk de bovenarm (humerus), de scapula (schouderblad) en het sleutelbeen (clavicula). Daarnaast zorgen de ligamenten, pezen en spieren rondom dit complexe gewricht voor de vele bewegingen die je met je schouder kunt maken.

Een complex gewricht dus, helaas geeft dit complexe gewricht ook wel eens klachten.

Er zijn heel veel verschillende oorzaken van stekende pijn of zeurende pijn in de schouder, te denken valt aan klachten vanuit de botten veroorzaakt door artrose of een een breuk. Maar ook scheurtjes in pezen en spieren kunnen schouderpijn veroorzaken. De meestvoorkomende schouderklachten zullen we hieronder bespreken:

Slijmbeursontsteking in de schouder

Wat we vaak horen bij schouderklachten is dat mensen met schouderklachten klagen over een zeurende en/ of stekende pijn, die in de loop van de tijd erger wordt. Een slijmbeursontsteking of bursitus wordt vaak veroorzaakt door overbelasting, bijvoorbeeld door langdurig of overmatig bovenhandse wekrzaamheden te verrichten. Maar ook een val direct op de schouder waarbij de slijmbeurs geirriteerd raakt kan een ontsteking tot gevolg hebben. De plek op je schouder kan wat roder, warmer en dikker aanvoelen.

Cervicale radiculopathie

Als er een zenuwwortel beknelt raakt in de nek, kun je (zenuw)pijn klachten ervaren in de schouder, nek, arm en hand. Een nekhernia is de bekendste vorm van een cervicale radiculopathie. Je kunt tintelingen, prikkelingen een doof gevoel of juist een soort electrische schok ervaren.

Frozen shoulder

Bij een frozen shoulder heb je last van bewegingsbeperking en pijn en stijfheid in je shoulder. De oorzaak is een verdikt en verschrompeld gewrichtskapsel, ontstaan door een gewrichtsontsteking.

Verstuikingen en verrekkingen

Tijdens sporten kan er een breuk in de schouder (bijvoorbeeld je sleutelbeen of schouderblad) maar er kan ook een gekneusde spier of pees of verrekking, gescheurde schouderpees of je schouder kan uit de kom gaan. Allemaal blessures die pijnlijke stekende of zeurende pijn in je schouder geven.

De juiste diagnose stellen

Omdat er zoveel verschillende oorzaken kunnen zijn die stekende of zeurende schouderpijn tot gevolg hebben, is het belangrijk dat er bij aanhoudende klachten een juiste diagnose wordt gesteld. Vervolgens kun je dan samen met de fysiotherapeut overleggen wat de beste weg naar herstel is. Dat kan bij schouderklachten variëren van pijnbestrijding, rust of een operatie. En juist bij een complex gewricht als de schouder is het trainen van kracht en mobiliteit heel belangrijk om je schouder weer soepel te kunnen bewegen.

Fysiotherapie bij schouderklachten

Onze fysiotherapeuten hebben bijzonder veel ervaring met schouderklachten en werken samen met onder andere orthopeden van omliggende ziekenhuizen en in het geval van NA klachten ook met het Radboud ziekenhuis in Nijmegen.

Meer weten? Onze fysiotherapeuten staan voor je klaar. 

 

Share dit artikel...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email