Wat doet een manueel therapeut en wanneer is manuele therapie goed?

Geplaatst op 11 januari 2023

Een manueel therapeut, wat is dat eigenlijk? Je hebt vast wel eens van de term gehoord, maar weet misschien niet écht wat een manueel therapeut doet. Manuele therapie is een specialisatie die wordt toegepast om klachten aan de wervelkolom en gewrichten te behandelen. Onze manueel therapeut kijkt naar de manier waarop je beweegt en zorgt dat je gewrichten weer soepeler bewegen. Door het soepeler te laten bewegen van deze gewrichten neemt de pijn geleidelijk af.

Wanneer naar een manueel therapeut?

Wanneer een gewricht slecht kan bewegen, of als dit pijnlijk is, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
  • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
  • duizeligheid bij het bewegen van de nek;
  • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten;
  • heupklachten;
  • pijn en stijfheid in de schouder;
  • tenniselleboog.

Werkwijze manueel therapeut

Wanneer je contact met ons opneemt omdat je wilt weten wat de mogelijkheden van manuele therapie voor jouw klacht zijn, plannen we direct een intake in. Naast een screening bestaat je eerste afspraak (de intake) uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over de klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan zijn en wanneer ze toenemen of verminderen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut de houding en bewegingen beoordeelt en de gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van de klachten zitten. Samen met de patiënt wordt besloten of manuele therapie zinvol is. Als dat niet het geval is, dan bespreekt de manueel therapeut met de patiënt een aanpak voor de verdere behandeling. Zo wordt direct duidelijk na de eerste afspraak wat het vervolg is.

Verbeteren bewegingsvrijheid

Manuele therapie richt zich op het verbeteren van de bewegingsvrijheid, afname van pijn en het verbeteren van uw houding. De behandeling bestaat uit specifieke manuele technieken uitgevoerd door de manueel therapeut. Ook besteedt de therapeut aandacht aan het geven van adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.  Het doel van de therapie is zowel het herstellen of verminderen van de functiestoornissen en de pijn. Zodat je je dagelijkse activiteiten weer pijnvrij kunt uitvoeren.

Mobilisatie en manipulatie

De manuele therapie kent een aantal specifieke technieken om de gewrichten beter te laten functioneren en de houding en bewegingen te verbeteren. Dit worden mobilisaties genoemd eventueel aangevuld manipulaties. Een mobilisatie is een repeterend toegepaste techniek, meestal in de beperkte bewegingsrichting. Een manipulatie is een mobilisatie in een eindstand, uitgevoerd met een gedoseerde snelheid met een korte impuls. Het is een zuiver passieve, waarbij een knappend geluid kan optreden. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig, vreemd, maar niet pijnlijk gevoel.
Meer weten of een afspraak maken voor jouw klachten?
.
Share dit artikel...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email