Schouderpijn

Van Neurenburgpad 2 A
3311 DN Dordrecht

info@medplus.nl
078 303 2270
Stel uw vraag Afspraak maken Al onze disciplines

Oorzaken schouderpijn en schouderklachten

Pijn in de schouder en schouderklachten komen vaak voor. Je schouder is het meest mobiel van al je gewrichten.De reden voor deze beweging is een zeer kleine gezamenlijke contactzone. Dit betekent in wezen dat je schouder behoorlijk onstabiel is. Daarom zijn je schouderspieren zo belangrijk voor een normaal functionerende schouder.

Oorzaken schouderpijn en schouderklachten

Schouderklachten komen voor bij mensen in alle leeftijdscategorieën. De pijn in de schouder kan aanwezig zijn op het moment dat je je  bovenarm beweegt. Meestal is dit bij gewone alledaagse werkzaamheden, zoals het aankleden, veters strikken of autorijden. Dikwijls kun je je arm dan niet goed bewegen of probeer je zo weinig mogelijk te bewegen, waarbij je nog steeds pijn in de schouder ervaart. Soms straalt de pijn uit naar de schouderbladen, de nek, de elleboog of  vingers.

Schouderklachten kunnen plotseling of geleidelijk ontstaan. Soms komen de klachten door overbelasting van je schouder. Vooral lang dezelfde bewegingen maken kan irritatie en ontsteking in de schouder veroorzaken. De klachten kunnen ook te maken hebben met spanningen in de privésfeer of op het werk.

Schouderklachten kunnen ook ontstaan doordat de slijmbeurs en pezen tegen het bot drukken. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

– Een slijmbeurs of pees kan tegen het bot drukken doordat het is gaan zwellen na bijvoorbeeld een ontsteking. Zo’n ontsteking kan het gevolg zijn geweest van een val of een harde klap of overbelasting.

– Een andere oorzaak kan zijn dat de ruimte waarin de slijmbeurs en pezen liggen kleiner wordt, bijvoorbeeld doordat de stand van de botten rond het gewricht verandert.

Vaak is het bij schouderklachten zo, dat je spieren simpelweg niet sterk genoeg zijn of ongecoördineerd zijn als je schouderpijn hebt.

Vaak biedt fysiotherapie goede resultaten en ben je snel van je klachten af.

Lees ook onze tips bij schouderpijn.

Schouderpijn? Diagnose en behandelingen

Er zijn verschillende soorten schouderklachten. Zo kan men aspecifieke van specifieke klachten onderscheiden en zijn er acute en chronische klachten aan de schouder. Zowel acute als chronische klachten zijn door middel van fysiotherapie vaak goed te verhelpen.

Diagnose schouderpijn

Om een juiste behandeling te starten is het van belang dat de fysiotherapeut de juiste diagnose stelt en uitzoekt waar de klachten vandaan komen of door worden veroorzaakt. Bij de één zit de pijn aan de buitenzijde van de schouder, soms met uitstraling naar de arm. Bij de ander is met name het optillen van de arm pijnlijk.

Verschillende schouderklachten

– Slijmbeursontsteking van de schouder
De slijmbeurs bevindt zich in de schouder tussen de schouderkop en het schouderdak. De slijmbeurs kan ontsteken, met als gevolg dat dit pijn veroorzaak in de schouder.

– Schouderimpingement is een inklemming van de pees in de schouder. Tussen de schouderkop en het schouderdak bevinden zich verschillende structuren die bij overbelasting in omvang toenemen en waardoor zij tijdens bepaalde bewegingen ingeklemd kunnen worden.

– Schouderluxatie, een schouder die ‘uit de kom’ is. De blessure komt veel voor bij sporten zoals rugby, basketbal, voetbal, skiën en snowboarden.

– Schouderinstabiliteit kenmerkt zich door slap/zwak bindweefsel (ligamenten en gewrichtkapsel) rondom het schoudergewericht. Het gevolg hiervan is overmatige bewegelijkheid.

– Frozen shoulder kenmerkt zich door de bewegingsbeperkingen van de schouder.

Behandeling van schouderklachten

Om de pijn en de ontsteking tegen te gaan kan je arts medicijnen voorschrijven. Paracetamol kan voor korte tijd een goede oplossing zijn. Duurt de pijn langer dan kunnen de fysiotherapeuten of manuele therapeuten je helpen om je klachten te verhelpen. Dit kan bijvoorbeeld met oefentherapie waarbij je de mobiliteit van de schouderketen en spieren rondom de schouder geleidelijk gaat trainen.

Onze fysiotherapeuten hebben veel ervaring met de behandeling van schouderklachten.

Naast bovengenoemde klachten is ook veel kennis en ervaring in huis op het gebied van neuralgische amyotrofie (NA). Dit veroorzaakt acute, heftige pijn aan één schouder. Hiervoor werken wij nauw samen met arsten en fysiotherapeuten in het gespecialiseerde Radboud UMC.

Meer informatie of een afspraak maken?

Verzekering en vergoeding

MedPlus Fysiotherapie heeft contracten met alle verzekeraars. De reguliere behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Het aantal behandelingen dat wordt vergoed is afhankelijk van uw polisvoorwaarden. Neem voor meer informatie contact op met uw zorgverzekeraar.
We hebben contracten met alle zorgverzekeraars!

Eerste afspraak

Loop niet onnodig lang door met hoofdpijn, rug of nekklachten! Ook pijnklachten in been en uitstralingspijn zijn signalen wij goed kunnen behandelen.

Omdat wij u snel weer fit willen hebben werken wij zonder wachtlijst en kunnen wij u dus altijd op korte termijn een afspraak aanbieden!De behandelingen vinden in onze praktijk altijd plaats volgens afspraak. U kunt telefonisch of via deze site direct contact met ons opnemen, of een afspraak maken.
Tijdens uw eerste afspraak vindt een uitgebreide screening plaats en aan de hand van onze bevindingen stellen wij samen met u een behandelplan op.

Kwaliteit

Al onze therapeuten zijn ervaren en gediplomeerde professionals. Naast veel ervaring op het gebied van fysiotherapie zijn diverse subspecialisaties in huis waaronder sportfysiotherapie, manuele therapie, revalidatie, dry-neelding- kinesiotaping. Middels diverse cursussen en opleidingen gedurende het jaar blijven wij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ons vakgebied. Ook meten en registereren wij de kwaliteit van onze behandelingen

Revalideren na een nieuwe heup

Ik ben geopereerd en heb een nieuwe heup gekregen. De fysiotherapeuten hebben mij direct bij thuiskomst aan huis behandeld en ervoor gezorgd dat ik in en om het huis al snel weer in beweging kwam. later ben ik verder gerevalideerd in de sportzaal bij MedPlus. Ze hebben een lift en zijn daardoor al snel goed bereikbaar. Ze hebben me heel fijn begeleid en ik loop inmiddels weer als een kievit!

Neeltje
73

Andere disciplines voor u uitgezocht