Gezonde leefstijl bevordert sneller herstel na blessure en operatie

Geplaatst op 9 april 2024

Gezonde leefstijl, is heel actueel. Ook in de wereld van fysiotherapie en onderzoek naar gezondheid en het verhogen van de veerkracht van mensen is een gezonde leefstijl onmisbaar. Steeds meer studies wijzen uit dat huisartsen en fysiotherapeuten een belangrijke rol kunnen vervullen als het gaat om mensen te motiveren tot een gezonde leefstijl. Waarom is dit zo belangrijk? We willen dit graag nader toelichten vanuit ons vakgebied en de visie die wij bij Medplus hebben. Niet voor niets hebben we bij Medplus zoveel ruimte ingericht waar bewegen centraal staat. Zoveel mogelijk om je te stimuleren (meer) te bewegen.

Of het nu gaat om het voorkomen van lichamelijke klachten, blessures of het herstellen na een operatie, terugbrengen van klachten als bloedsuiker, cholesterol etc…. een gezonde leefstijl heeft altijd een positief effect.
Een op de drie Nederlanders boven de vijftig heeft een ernstige chronische ziekte zoals diabetes, hart- en vaatziekten of kanker. Verder heeft de helft van de Nederlanders ouder dan 18 jaar overgewicht. Overgewicht vormt een risicofactor voor bovengenoemde aandoeningen. Ongeveer een derde van de chronische aandoeningen kan worden voorkomen door gezonde voeding en voldoende beweging.

Ziektepreventie

Ondanks dat je nog geen (grote) lichamelijke klachten ervaart, kun je met een verminderde leefstijl grote risico’s lopen. Voorkom klachten en aandoeningen door hier actief mee aan de slag te gaan. Ook als je ziek bent, kun je aan je gezondheid werken om je kwaliteit van leven te verbeteren. Onder zulke omstandigheden kan het moeilijker zijn om gezond te eten en voldoende te bewegen. Maar als je niet voldoende beweegt, verlies je spiermassa en kracht. Vooral voor ouderen is dit moeilijk weer op te bouwen. Het is dus belangrijk om net dat stapje extra te doen, vooral een gezonde levensstijl en beweging zijn belangrijk.

 

Gezonde leefstijl en blessurepreventie

Sport je veel maar heb je regelmatig last van blessures of pijntjes? Dat kan natuurlijk komen door hoe je traint en sport, maar de kans is groot dat je gezondheid en vitaliteit onvoldoende zijn om je fitheid te ondersteunen. Gezondheid en vitaliteit zijn namelijk het absolute fundament van een goede sportprestatie en blessurepreventie. Hoe zit het met je voeding, met je rust (slaap) en met je mentale fitheid bijvoorbeeld. Allemaal elementen die invloed kunnen hebben op het ontstaan van blessures.

 

Sneller herstel

Een belangrijke voorwaarde om je herstel na een blessure, operatie of ziektebed te verbeteren of te optimaliseren is door ervoor te zorgen dat je vóór de operatie gezond bent. Zo is bewezen dat overgewicht het risico verhoogt op complicaties tijdens operaties, zoals ademhalingsproblemen, bloedstolsels, infecties, trager herstel en langere ziekenhuisopnames. Voor de meeste mensen zal het verliezen van zelfs een klein beetje gewicht vóór de operatie het risico op complicaties helpen verminderen. Voor blessures geldt het eigenlijk net zo. Hoe beter je spieren getraind zijn voor een blessure, hoe sneller ze weer optimaal functioneren na een blessure. Of dit nu met of zonder operatie is.

 

Stimuleren van een gezonde leefstijl

Of je nu komt bij ons met een blessure, omdat je geopereerd bent of bijvoorbeeld van CORONA aan het herstellen bent, tijdens onze behandeling zullen we altijd aandacht besteden aan je leefstijl. Niet alleen omdat dit onderdeel is van onze anamnese, vooral omdat we ervan overtuigd zijn dat het echt een verschil kan maken in jouw herstel!  Een simpel voorbeeld? veel zitten is vaak de oorzaak van rugklachten. Hier kan meer bewegen echt het verschil maken. Minder rugklachten maakt nog meer bewegen en zelfs sporten weer mogelijk en zo verbetert je fysieke conditie verder, en dat gaat verder. Zit je lekkerder in je vel? Dan zullen de meeste mensen zich mentaal ook beter voelen.

Omdat we weten dat het niet makkelijk is

Natuurlijk is het niet altijd makkelijk om meer te bewegen, zeker als juist bewegen klachten geeft. Maar wij kunnen je goed adviseren zodat je toch zoveel mogelijk kunt bewegen. Wil je beginnen met sporten maar ben je onzeker over wat je kan en mag, wat goed voor je is en wat juist niet? Bij Medplus kunnen we iedereen meer laten bewegen. Van beginnend sporter tot topsporter. We trainen 1 op 1 en in kleine groepjes, zodat we iedereen op zijn of haar niveau kunnen uitdagen en begeleiden naar de gestelde doelen.

Ook werken we samen met Lianne van tobehealthy en kun je latijd een gratis proefles sporten meedoen om te ervaren hoe het is om te trainen bij Medplus.

Meer weten? Neem contact met ons op!

078 303 22 70

Share dit artikel...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email