Tuinieren zonder rugklachten

Geplaatst op 26 maart 2024

LENTE… heerlijk! Velen maken weer tijd vrij om lekker in de tuin te werken. Het is voor veel mensen een ideale vorm van ontspanning. Maar helaas is tuinieren fysiek soms zwaar en vanwege lichamelijk klachten niet voor iedereen weggelegd. Veel mensen melden zich in het begin van de lente bij ons met rugklachten…. Maar met deze tips van onze fysiotherapeuten moet dat beter kunnen 😉


Met deze tips in het achterhoofd zul je ook de dag na het tuinieren nog plezier hebben. Want let je niet op je houding dan heb je misschien een mooie tuin maar ook veel pijnklachten aan bijvoorbeeld aan je knieën, rug of heupen.

 

Tips om klachten te verminderen:

  • zie een dagje tuinieren als sport; start met een beetje rek- en strekoefeningen.
  • werk niet meteen een hele dag aan een stuk maar verdeel je tuinwerkzaamheden bijvoorbeeld over de week.
  • regent het en is het koud? Stel je werkzaamheden uit tot het wat droger en warmer is.
  • wissel je houdingen af en neem pauze.
  • gebruik goed tuingereedschap. Bij voorkeur met lange stelen zodat je niet steeds hoeft te bukken.
  • moet je zware dingen tillen? Vraag hulp en zorg dat je tilt met gebogen knieën.
  • Leg je tuingereedschap bijvoorbeeld op een tafel of holsterriem zodat je het niet steeds van de grond hoeft te pakken.
  • Heb je al rugklachten ga dan nog niet tuinieren en wacht eerst tot je klachten over zijn.

Toch rugklachten (gekregen)?

Maak dan een afspraak met onze fysiotherapeuten. Rugklachten verdwijnen vaak niet vanzelf en hebben een grote kans om terug te komen. Bij MedPlus fysio in Dordrecht behandelen we je rugklachten en adviseren actieve rugtherapie met diverse oefeningen om te zorgen dat je rugklachten niet terugkomen. Onze ergotherapeute kan ook adviezen geven en gereedschap adviseren. Ook onze tijdens onze groepsfitness lessen is er altijd aandacht voor oefeningen om de core te versterken. Niet alleen om rugklachten te verminderen maar juist ook om rugklachten te voorkomen. Onze unieke behandelmethode middels OriGene zorgt er ook voor dat veel mensen weer met plezier en pijnvrij tuinieren.

Meer weten? 078 30 322 70 of info@medplus.nl

Share dit artikel...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email