Herstellen na je sleutelbeen operatie? Onze fysiotherapeuten helpen je erbij

Geplaatst op 6 september 2021

Een gebroken sleutelbeen is een veel voorkomende sportblessure die meestal optreedt bij een val op een uitgestrekte arm of een ongelukkige landing op de schouder. Wij vertellen je in dit artikel alles over het herstel van je sleutelbeen na een operatie.

Wat zijn de symptomen van een sleutelbeen fractuur?

  • Pijn in de schouder
  • Pijn bij het bewegen van de arm, waardoor de sporter de arm het liefst zo dicht mogelijk tegen het lichaam aanhoudt
  • Een krakend of schurend gevoel bij het optillen van de arm
  • Het uitsteken van het bot

Een sleutelbeen fractuur kan gedeeltelijk of volledig zijn en vereist soms een operatie. Soms kiest de arts voor ook voor een conservatief beleid waarbij rust moet zorgen voor volledig herstel van de fractuur. Elke breuk is uniek en de ondersteuning die de fysiotherapeut zal bieden is dat ook. De revalidatie zal aansluiten bij de specifieke kenmerken van uw blessure en uw persoonlijke fitheid, doelen en levensstijl.

Do’s en don’ts voor voorspoedig herstel na de operatie van het sleutelbeen

  • Do: Raadpleeg altijd een arts. Bij sommige sleutelbeen fracturen is een operatie nodig, maar er wordt ook vaak gekozen voor een conservatief beleid.
  • Do: Geef je arm zoveel mogelijk rust de eerste weken na de breuk.
  • Don’t: Til je arm niet (te ver) op.
  • Don’t: Haal niet je schouders op, zak niet onderuit en laat je schouders niet ronddraaien terwijl je in de mitella zit.
  • Do: Probeer je te concentreren op een goede schouderpositie.

Fysiotherapie voor verder herstel van een sleutelbeen breuk

Elke breuk is anders en het beleid (operatie of niet) is mede bepalend voor hoe lang je nodig hebt om te herstellen. Over het algemeen is de revalidatie 6 tot 12 weken, en je mag er vanuit gaan dat de breuk na 6 weken genezen is. Na 6 weken mag je de arm weer voor alledaagse activiteiten gaan gebruiken, dus ook bewegingen boven het hoofd.

Revalidatie op maat voor optimaal herstel

Over het algemeen zijn alle revalidatieprogramma’s (dus ook voor die voor de revalidatie na de operatie aan je sleutelbeen) ontworpen om te helpen het volledige bewegingsbereik terug te krijgen en vervolgens op volledige kracht, zodat u weer veilig en snel kan gaan sporten. Vaak zie je wel dat de mobiliteit, spierkracht of stabiliteit achterblijven tijdens het herstel, en dan is het raadzaam om contact op te nemen met een (sport)fysiotherapeut. Na drie tot vier weken (bij een simpele breuk) kun je met de fysiotherapeut starten aan je revalidatie. In eerste instantie zal de focus liggen op pijnvermindering. Vervolgens zal de fysiotherapeut met u aan de slag gaan om het bewegingsbereik te vergroten en ten slotte om spierkracht te vergroten.

Ben jij herstellende van een breuk in je sleutelbeen? Onze fysiotherapeuten in Dordrecht helpen je graag bij het revalidatieproces. Zij weten precies hoe je jouw bewegingsvrijheid en kracht kunt terugkrijgen.

Share dit artikel...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email