Revalideren na een nieuwe knie operatie of knieprothese

Geplaatst op 6 september 2021

De knie is het meest vervangen gewricht in het lichaam. Het is dan ook een gewricht dat enorm veel gebruik wordt, en daardoor sneller slijt dan andere gewrichten. Ben je geopereerd en heb je een nieuwe knie, dan gaat de revalidatie voor jou beginnen. Wij vertellen je alles over de revalidatie van een nieuwe knie. 

Wanneer kom je in aanmerking voor een nieuwe knie?

De beslissing om een nieuwe knie operatie te ondergaan neem je in overleg met je orthopedisch chirurg en je fysiotherapeut. Voorafgaand aan het besluit om een knie te laten vervangen door een knieprothese, is eerst middels fysiotherapie en sportoefeningen geprobeerd om een operatie zo lang mogelijk uit te stellen. Gewoonlijk wordt een totale nieuwe knie operatie uitgevoerd wanneer er sprake is van de volgende situaties.

  • Veel pijn in de knie als gevolg van artrose, reumatoïde artritis, andere botziekten of fracturen
  • Pijn in de knie veroorzaakt problemen bij het lopen of het uitvoeren van dagelijkse activiteiten

Heb jij knieklachten? Maak dan gerust een afspraak bij onze fysiotherapeuten voor fysiotherapie voor de knie om te bespreken welke opties er zijn.

Wat is een nieuwe knie operatie?

Een totale knievervanging of operatie omvat het verwijderen van de kapotte en versleten delen van de botten bij het kniegewricht (het scheenbeen, het dijbeen en de patella of knieschijf ), en het vervangen ervan door kunstmatige onderdelen (knieprothese). Deze onderdelen bestaan ​​uit een metalen kapje aan het uiteinde van het dijbeen en een gecementeerd stuk metaal in het scheenbeen met daarop een plastic kapje om de oppervlakken soepel te laten bewegen. Indien van toepassing kan het achterste deel van de knieschijf ook worden vervangen door een glad plastic oppervlak.

Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij de nieuwe knie revalidatie?

Als fysiotherapeut zijn wij een integraal onderdeel van het team in de gezondheidszorg dat mensen die een totale knieprothese krijgen helpt om weer in beweging te komen en om terug te keren naar dagelijkse activiteiten. Onze fysiotherapeut kan jou helpen om je voor te bereiden op een operatie, en bij het nieuwe knie herstel. Ook helpen zij je door een persoonlijk behandelprogramma ontwikkelen om je op de veiligste en meest effectieve manier weer in beweging te krijgen na de operatie.

Vóór de nieuwe knie operatie

Hoe beter je fysieke conditie is voor de operatie, hoe beter jouw resultaten zullen zijn (vooral op korte termijn). Uiteraard dragen ook stoppen met roken en een gezond gewicht bij het herstellen van de operatie.

Voorafgaand aan de nieuwe knie operatie kan de fysiotherapeut:

  • je leren om de kracht en flexibiliteit van het kniegewricht en de omliggende spieren te verbeteren;
  • je leren hoe je na de operatie met behulp van krukken gaat lopen;
  • met jou bespreken welke voorzorgsmaatregelen en aanpassingen aan het huis verstandig zijn om te doen, zoals het verwijderen van losse kleden of het strategisch plaatsen van een stoel.

Onmiddellijk na de operatie

Afhankelijk van je toestand kun je enkele dagen in het ziekenhuis blijven. Terwijl je in het ziekenhuis bent, zal een fysiotherapeut je een aantal dingen leren zodat je thuis veilig verder kunt herstellen, zoals:

  • je leren om je been op te tillen en compressiekousen of -kousen te gebruiken om zwelling in het kniegebied onder controle te houden en de incisie te helpen genezen;
  • met jou oefenen hoe je veilig in en uit bed en een stoel kan stappen;
  • het gebruik van krukken met je oefenen en je veilig leren traplopen.

Tot slot zal de fysiotherapeut je helpen de flexibiliteits- en versterkende oefeningen te blijven doen die je voor je operatie hebt geleerd.

Revalideren thuis met nieuwe knie

Eenmaal thuis kun je verder revalideren met je vertrouwde fysiotherapeut. De eerste twee weken is het doel om pijn te beheersen, zwelling te verminderen, de incisie te genezen en normaal looppatroon te ontwikkelen. Vervolgens is de therapie meer gericht op het vergroten van de bewegingen en het versterken van de spieren. Ook is er veel aandacht voor balanstraining, functionele training en activiteit specifieke training om je persoonlijke doelen binnen en buiten de nieuwe knie revalidatie te bereiken!

Kun je een nieuwe knie voorkomen?

Als je kniepijn hebt, dan kun je de noodzaak van een operatie wellicht uitstellen door samen te werken met een fysiotherapeut om de kracht en flexibiliteit van de spieren die de knie ondersteunen en bewegen te verbeteren. Onze fysiotherapeuten kunnen jou helpen om de juiste oefeningen te doen. Door fysiek actief te blijven en je gewicht onder controle houden door middel van een goed dieet, kan het risico op verergering van artrose van de knie helpen verminderen.

Wil je meer weten over dit onderwerp of een afspraak maken met een van onze fysiotherapeuten? Neem dan contact met ons op!

Share dit artikel...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email