Meniscus klachten of een gescheurde meniscus? Alles over revalidatie en behandelingen

Geplaatst op 30 december 2020

Zoals bij veel knieblessures, kan een meniscus scheur pijnlijk zijn. Meniscusletsel is een van de meest voorkomende (kraakbeen) letsels van de knie. Lees meer over deze knieblessure, de revalidatie en behandeling.

Wat is de meniscus?

Een meniscus is een schijfje soepel kraakbeen in de vorm van een halve maan. In elke knie zitten er twee, één aan de binnenkant en één aan de buitenkant. Deze schijfjes zijn essentieel voor het soepel bewegen van het kniegewricht. Het beschermt je botten tegen slijtage. De meniscus dempt en stabiliseert het kniegewricht, het is als ware een schokbreker voor de knieën. Daarnaast zorgen ze ervoor dat het bovenbeen mooi aansluit op het onderbeen.

meniscus

Meniscus scheuren

Meniscusscheuren komen veel voor bij contactsporten zoals voetbal, maar ook bij niet-contactsporten waarbij veel wordt gesprongen. Een draai van de knie kan de meniscus laten scheuren, bijvoorbeeld wanneer u plotseling van richting  verandert met (hard)lopen. Meniscus scheuren komen vaak voor op hetzelfde moment als andere knieblessures, zoals een letsel aan de voorste kruisband (ACL). In sommige gevallen breekt een stuk van het versnipperde kraakbeen los en blijft het in het kniegewricht hangen, waardoor het vastloopt. Meniscusscheuren vormen een speciaal risico voor oudere atleten, aangezien de meniscus met de leeftijd verzwakt. Meer dan 40% van de mensen van 65 jaar of ouder heeft een scheur in de meniscus.

Hoe herken je een gescheurde meniscus?

Symptomen van een meniscusscheur zijn onder meer:

  • Pijn in de knie
  • Zwelling
  • Een knallend gevoel tijdens de blessure
  • Moeilijkheden om het been te buigen en recht te trekken
  • Een neiging van uw knie om “vast te zitten” of vast te lopen

Om een ​​meniscusscheur te diagnosticeren, zal uw arts u grondig onderzoeken geven. Na het bespreken van details over hoe u aan uw blessure bent gekomen volgen verschillende knie testen. Vervolgens kan de fysiotherapeut u doorverwijzen voor beeldvormend onderzoek (rontgen en of MRI).

Wat is de behandeling van een meniscusscheur?

De behandeling van meniscusscheuren is afhankelijk van de grootte en locatie van de scheur. Andere factoren die de behandeling beïnvloeden, zijn onder meer leeftijd, activiteitenniveau en gerelateerde letsels. Het buitenste gedeelte van de meniscus, vaak de “rode zone” genoemd, heeft een goede bloedtoevoer en kan soms vanzelf genezen als de scheur klein is. Daarentegen heeft het binnenste tweederde deel van de meniscus, bekend als de “witte zone”, geen goede bloedtoevoer. Scheuren in dit gebied zullen niet vanzelf genezen.

Maar gelukkig hebben niet alle meniscusscheuren een operatie nodig. Als de knie niet blokkeert, stabiel is en de symptomen verdwijnen, kan een niet-chirurgische behandeling voldoende zijn. Om de revalidatie en het herstel te versnellen, kunt u een aantal acties ondernemen:

  • Laat de knie rusten. Beperk activiteiten tot wandelen als de knie pijnlijk is. Gebruik krukken om pijn te verlichten.
  • IJs je knie om pijn en zwelling te verminderen. Doe het 15-20 minuten om de 3-4 uur gedurende 2-3 dagen of totdat de pijn en zwelling verdwenen zijn.
  • Gebruik een elastisch verband of een neopreenhuls om uw knie om zwelling te verminderen.
  • Verhoog uw knie met een kussen onder uw hiel wanneer u zit of ligt.
  • Gebruik  pijn- en ontstekingsremmende medicijnen (oerleg hierover met uw arts).
  • Gebruik rek- en versterkingsoefeningen om de belasting van uw knie te verminderen. Vraag advies aan een fysiotherapeut.
  • Vermijd impactactiviteiten zoals rennen en springen.

Operatie van meniscus

Als een scheur groot of onstabiel is of de knie veelvuldig blokkeert, kan een operatie nodig zijn om meniscusscheur te repareren of te verwijderen. De procedure is meestal vrij eenvoudig en u kunt vaak dezelfde dag naar huis.

Voor 85% tot 90% van de mensen die de operatie voor een meniscusscheur ondergaan, zijn de resultaten op korte termijn goed tot uitstekend. Maar op de lange termijn kunnen mensen met een groot meniscusletsel dat niet te repareren is, een hoger risico lopen op het ontwikkelen van knieartritis.

Wanneer zijn de knie en de meniscus genezen?

De hersteltijd voor uw knie is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder hoe ernstig uw meniscusscheur is. Volledig herstel van een operatie kan 4 tot 6 weken duren, afhankelijk van het type ingreep dat wordt uitgevoerd en van andere factoren. Maar houd er rekening mee dat mensen ook met verschillende snelheden genezen. Fysiotherapie  helpt om complicaties te minimaliseren en het herstel te versnellen en verbeteren.

De uitspraak ‘haastige spoed is zelden goed’ geldt ook bij deze blessure. Probeer niet terug te keren naar uw oude niveau van fysieke activiteit totdat de volgende situaties bij u van toepassing zijn:

  • U kunt uw knie pijnloos volledig buigen en strekken.
  • U voelt geen pijn in uw knie met lopen, joggen, sprinten of springen.
  • De knie is niet gezwollen.
  • Uw geblesseerde knie is net zo sterk als uw niet-verwonde knie.

Als u uw knie gaat gebruiken voordat deze genezen is, kunt u verder letsel veroorzaken.

Hoe kan ik een meniscusscheur voorkomen?

Meniscusscheuren zijn moeilijk te voorkomen, omdat ze meestal het gevolg zijn van een ongeluk. Maar sommige voorzorgsmaatregelen kunnen het risico op knieblessures verminderen. Daarbij kunt u denken aan:

  • Regelmatige oefeningen om uw spieren sterk te houden.
  • Een goede warming up voor het sporten.
  • Voldoende tijd tussen de trainingen om te rusten. Vermoeide spieren kunnen het risico op letsel vergroten.
  • Goed passende schoenen die voldoende steun bieden.
  • Werken aan het behoud van flexibiliteit.
  • Verhoog tot slot nooit abrupt de intensiteit van uw training. Breng veranderingen langzaam aan.

Wilt u meer informatie? Wij helpen u graag verder! 

Share dit artikel...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email