Pijn in je enkel? Dit zijn de oorzaken en oplossingen

Geplaatst op 8 december 2021

Je enkel doet pijn en het is moeilijk om te lopen. Je geeft de voorkeur aan je andere been. Enkelpijn heeft tal van oorzaken, het is dan ook verstandig om een afspraak te maken bij je huisarts of bij onze fysio in Dordrecht om de pijn aan te pakken. In deze blog staan we stil bij vier veelvoorkomende oorzaken van enkelpijn.

Verstuikte enkel

Bij Medplus Fysiotherapie en Sport zien onze therapeuten veel enkelverstuikingen en verrekkingen bij kinderen en volwassenen. Een verstuiking betekent dat je ligamenten hebt beschadigd – taaie, touwachtige weefselbanden – die verbinding maken met je enkelbotten. Het is gemakkelijk om deze hardwerkende ligamenten te verstuiken. Als je een wandeling maakt of rent, kijk je misschien naar het landschap; je merkt de kuil in de grond even niet op…. Het oneffen oppervlak zorgt ervoor dat je been onder je draait en je enkel in een ongemakkelijke hoek draait. Het dragen van hoge hakken of sporten vergroot het risico op een enkelverstuiking.

Enkelverstuikingen kunnen mild zijn, dat wil zeggen een uitgerekt ligament, matig (gedeeltelijke scheur) of ernstig (een totale scheur). Milde of matige verstuikingen vereisen zelden een operatie. Geef de enkel rust, koel de enkel, gebruik zo nodig drukverband om zwelling verder tegen te gaan en houd de enkel zoveel mogelijk omhoog.

Verrekking van de enkel

Een enkelverrekking is vergelijkbaar met een enkelverstuiking, behalve dat je deze keer een pees of spier rond je enkel hebt uitgerekt of gescheurd. De spier of pees is ontstoken en net als bij een enkelverstuiking heb je pijn en zwelling op de plaats én het doet pijn om te lopen. Echter, bij een volledig afgescheurde enkelband houden de klachten langer aan en is het zeer belangrijk contact op te nemen met je arts of fysiotherapeut.

Enkel artritis

Drie botten vormen je enkelgewricht. Elk bot heeft kraakbeen, zacht weefsel dat de ruimte tussen de botten helpt te dempen, zodat ze soepel samenwerken als je beweegt. Naarmate je ouder wordt, veroudert ook je kraakbeen. Het kan rafelig en dun worden, waardoor je pijn ervaart wanneer de botten tegen elkaar beginnen te wrijven. Je hebt dan enkelartrose.

Pijn in de enkel en/of voet kan een teken zijn van reumatoïde artritis, een chronische auto-immuunziekte. Deze vorm van artritis richt zich vaak op parallelle gewrichten: als beide enkels pijnlijk zijn en je hebt jezelf verder niet geblesseerd, is het belangrijk om te onderzoeken of reumatoïde artritis de oorzaak is.

Als je eerder een traumatisch letsel aan uw enkel hebt gehad, zoals een dislocatie of een breuk, dan heb je zeven keer meer kans om posttraumatische artritis te ontwikkelen dan iemand zonder dat soort letsel. Hetzelfde principe geldt voor andere gewrichten in je lichaam, zoals je knie.

Achilles tendinitis

Achillespeesontsteking is een overbelastingsblessure van je kuitspieren. Als je een hardloper bent of in het weekend een sport zoals tennis of padel beoefent, kan achillespeesontsteking de oorzaak zijn van uw enkelpijn. De achillespees loopt van je kuitspieren tot aan je hielbeen, waardoor je bij deze blessure pijn in je enkel kunt krijgen. Je moet de enkel meteen laten rusten met deze blessure om een peesscheur te voorkomen die een operatie kan vereisen.

Fysiotherapie bij de behandeling van pijnklachten aan de enkel

Onze fysiotherapeuten zullen jouw enkelklachten onderzoeken en advies geven. Middels een persoonlijk plan van aanpak werk je met versterkings- en stabiliteitsoefeningen eraan om uw normale activiteiten weer te kunnen hervatten met volledige kracht en stabiliteit van de enkel. Mogelijk kan ook het tapen van de enkel tijdelijk verbetering bieden.

Uiteraard kunnen er ook andere klachten zijn die pijn aan de enkel veroorzaken. Heb je vragen of wil je een afspraak maken? We staan graag voor je klaar!

Share dit artikel...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email