Nek en rug kraken: goed of niet goed? Onze manueel therapeut over de risico’s van kraken! 

Geplaatst op 26 februari 2021

We hebben het allemaal gezien en misschien heb je het zelfs zelf gedaan. Je zit aan je bureau of staat ergens te wachten en je voelt een beetje pijn langs je nek of schouders – dus je rolt met je hoofd een beetje rond, of misschien draai je zelfs je hoofd een beetje agressiever heen en weer. En dan soms hoor je het.  Een goede ‘krak’. Je voelt misschien verlichting van pijn – het is waarschijnlijk gewoon de spanning die zichzelf verlicht … toch? 

Het antwoord op deze vraag is ja en nee. Het kan geen kwaad om je nek zachtjes (onbewust) te kraken maar doe het niet te vaak! En …als je het verkeerd, te vaak, of te krachtig doet, kan het meer pijn of ongemak veroorzaken!  Krakende gewrichten komen veel voor. Vooral de vingers en knieën kunnen kraken, maar ook de polsen, rug, nek, heupen en alle andere gewrichten. Je nek of rug kraken kan het begin zijn van een vicieuze cirkel die wordt veroorzaakt door chronische spanning in bijvoorbeeld je nek of rug. Voor een goed advies neem je het beste contact op met je fysiotherapeut of manueel therapoeut. Zij kunnen je vertellen waar het geluid vandaan komt of het kwaad kan en verdere adviezen meegeven aan je. 

 

Risico’s van het kraken of manipuleren van je nek of rug

Het kraken van je gewrichten, zoals in je nek of rug, is meestal niet schadelijk. Maar te vaak of hard   …..

  • kunnen de kapselstructuren echter uitgerekt worden of beschadigen.
  • Na verloop van tijd kan instabiliteit optreden als ze uitgerekt en beschadigd zijn. Vooral als je het vaak doet of te krachtig. 
  • Te krachtig je nek kraken kan de zenuwen beknellen en wanneer door te vaak kraken je kapsels uitgerekt raken loop je bovendien meer risico op het ontwikkelen van artrose.  

 

Zelf je gewrichten kraken

Zelf je gewrichten kraken kan tijdelijk verlichting bieden maar bespreek dat wel vooraf met je fysiotherapeut of manueel therapeut wat in jouw geval het beste en veiligste werkt en wanneer je het wel of niet moet doen.

Wat is dat krakende geluid bij nek kraken?  

Wanneer je je nek of een ander gewricht ‘kraakt’, dan rek je als het ware het kapsel rond dit gewricht uit. In die kapsels zit vloeistof om het gewricht soepel te laten bewegen. Een knallend of krakend geluid ontstaat als gevolg van het vrijkomen van opgebouwd gas in deze gewrichtskapsels door het extreem rekken. Dat ervaar je dan vaak als spanningsvrijheid omdat in die rekstand je zenuwen extra worden gestimuleerd en daarna ‘ontspannen’.  Ook komen er endorfines vrij in het gebied van de krakende gewrichten. Endorfines worden geproduceerd in de hersenen en worden door je lichaam afgegeven om pijngevoel te verminderen. Dat voelt dan dus vaak fijn aan.  

 

Hypermobiliteit en krakende gewrichten

Als je hypermobiel bent, zijn je gewrichtsbanden en pezen te soepel. Je gewrichten krijgen daardoor niet genoeg steun en worden te beweeglijk. Daardoor zit er veel vocht of lucht in de gewrichten dat wegschiet bij beweging.

 

Voorbeelden van redenen waarom je last hebt van nekspanning: 

  • Spierspanningen – Overmatig gebruik, zoals te veel uren achter de computer of gebogen over uw telefoon, veroorzaakt vaak spierspanningen. 
  • Versleten gewrichten – Net als de andere gewrichten in uw lichaam, slijten uw nekgewrichten met het ouder worden. Bij artrose kan het kraakbeen tussen uw botten verslechteren, waardoor botsporen ontstaan die pijn kunnen veroorzaken. 
  • Zenuwcompressie – Hernia-schijven in de wervels van uw nek kunnen op de zenuwen drukken en pijn veroorzaken. 
  • Verwondingen – Semi-algemene verwondingen zoals whiplash (die kunnen worden veroorzaakt door een auto-ongeluk of ander trauma) belasten de zachte weefsels van de nek. 

Hoe kan ik gewrichtspijn als nekpijn en rugpijn beter verminderen?  

Het zelf kraken van je rug of nek lost het probleem niet op, het biedt slechts tijdelijke verlichting. Het is beter om op zoek te gaan naar een meer permanente oplossing om op lange termijn verlichting te bieden, zoals het laten kraken bij fysiotherapie voor je nek. Veelal heeft de oorzaak van de ontstane spanning te maken met je houding. Die kun je verbeteren, al gaat dat niet vanzelf.  

Het is belangrijk om je houding onder de loep te nemen. Zit je goed achter je bureau en aan tafel? Sta je rechtop? Loop nooit met een zware tas over één schouder, zorg voor een juiste slaaphouding… En werk je lang zittend achter elkaar: zorg er dan voor om regelmatig een pauze te nemen. 

Zelf je rug kraken – hoe lekker dat soms ook kan voelen – lost niet de oorzaak van het probleem op.  En daarom komt het probleem steeds weer terug. 

Neem contact op met onze fysiotherapeuten of manueel therapeuten 

Blijven de klachten en heb je hulp of advies nodig over het laten kraken van je nek of rug? Zoals je hebt kunnen lezen is zelf kraken niet geheel zonder risico.  Bij Medplus Fysiotherapie en Sport ben je bij het juiste adres! Een afspraak maken?  Bel dan 078 30302270 of mail naar info@medplus.nl  of vul het contactformulier op onze website in. Wij nemen zo snel mogelijk op. 

 

Share dit artikel...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email