Niet mee doorlopen

Snelle actie

Snelle actie kan veel blessureleed voorkomen. Niets is voor een recreatie-, wedstrijd- of topsporter zo hinderlijk als een hardnekkige sportblessure. Voorkom zo’n blessure door snelle diagnose en deskundige behandeling. Heeft u in het weekend een sportblessure opgelopen? Bij MedPlus kunt u altijd op korte termijn een afspraak plannen, ook na werktijd. 078-3032270

Overbelasting

Chronische overbelastingsletsels

Overbelastingletsels komen vaker voor dan je denkt in het voetbal. Dit komt omdat dit soort blessures in eerste instantie niet geregistreerd worden. In het begin proberen voetballers namelijk vaak gewoon door te trainen en wedstrijden te blijven spelen. Als de overbelastingklachten erger worden, past men meestal eerst de training aan. Pas als de pijn en de klachten zo erg zijn dat je niet meer op niveau kan voetballen, stopt men met wedstrijden spelen. Rust zorgt er dan vaak voor dat de blessure verdwijnt. Maar soms moet je je ook laten behandelen door een arts en/ of fysiotherapeut.

De meest voorkomende overbelastingblessures bij voetbal zijn: 

  • Liesblessures
  • Kniepeesontsteking
  • Achillespeesontsteking

Andere veel voorkomende overbelastingblessures zijn:

  • Shin splints (springschenen)
  • Tijdelijke groeistoornissen in het skelet bij jeugdige voetballers: ziekte van Osgood-Schlatter en de ziekte van Sever

Voorkomen beter dan...

Fair Play

Veel voetbalblessures ontstaan tijdens wedstrijden.. Daarom is ‘fair play’ het belangrijkste middel om blessures te voorkomen. Hou je dus als speler aan de sportiviteitregels, toon respect voor je tegenstander en speel volgens de bedoelingen van het spel en de spelregels van de KNVB. Ook de trainer/coach en de scheidsrechter kunnen een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van voetbalblessures. Door spelers steeds te wijzen op risicovol gedrag en ze waar nodig te corrigeren en disciplinair te straffen.

Naast ‘fair play’ zijn er nog een aantal andere zaken die voetbalblessures kunnen voorkomen:

  • Een goede warming-up bij trainingen en wedstrijden
  • Een geleidelijke trainingsopbouw (vooral in de voorbereiding op de competitie).
  • Het verbeteren van je voetbaltechniek en je voetbalvaardigheden.
  • Speciale aandacht voor balansoefeningen tijdens de training en de warming-up.
  • Goed passende scheenbeschermers.
  • Goed passende voetbalschoenen met voldoende ondersteuning, die afgestemd zijn op de ondergrond waarop je speelt (gras, kunstgras of zaalvloer).
  • Tapen of bracen van enkels na een net herstelde verstuiking en enkels met een blijvende zwikneiging
  • Goede veiligheid op en rond het veld: egale velden, geen hinderlijke obstakels, goed verankerde verplaatsbare doelen, niet voetballen bij risicovol weer (vorst, onweer, mist, veel neerslag).

Tips om in de winter te blijven sporten

Specifieke tips om te sporten in de winter.

  • Check de weersvoorspellingen zodat je niet voor verassingen komt te staan.
  • Voorkom blessures door je spieren goed warm te laten worden en ook weer te laten afkoelen. In de wintermaanden is dat nog belangrijker dan in de rest van het jaar.
  • Houd rekening met de gevoelstemperatuur. Bij een gure wind kan het vele malen kouder aanvoelen dan wat de  thermometer aangeeft.
  • Is het erg koud, dan is een muts geen overbodige luxe. Je verliest immers zo’n veertig procent van je energie via je hoofd!;
  • Bij extreme kou is het aan te raden om je lippen en je gezicht in te vetten metvaseline;
  • Laat je sportschoenen niet op de verwarming drogen, maar doe wat proppen krantenpapier in je schoenen;
  • Zorg dat andere weggebruikers je kunnen zien in de regen en in het donker. Gebruik lampjes of reflecterende kleding.

Krachttraining voor duursport

Fitness en krachttraining

Een aparte vermelding is er voor krachttraining en fitness. Er zijn sterke aanwijzingen dat extreem goed duurgetrainde wielrenners na meerdere trainingsjaren een volgend seizoen duidelijk harder gaan fietsen indien ze in de wintermaanden algemene krachttraining hebben gedaan. Mogelijk dat deze wielrenners iets te eenzijdige – teveel duurgeoriënteerde trainingsjaren – achter de rug hebben. Feit is wel dat door deze ervaring ook wielrenners meer en meer open gaan staan voor algemene en ook specifieke krachttrainingsvormen. Van belang is dat dit zorgvuldig wordt gedaan. Goede algemene krachtoefeningen zoals bijvoorbeeld squatten en squat- en spronggerelateerde oefeningen moeten technisch goed worden uitgevoerd en met betrekking tot belasting precies worden gedoseerd.

Conclusie

De wintermaanden zijn voor veel wegrenners een periode waarin enerzijds vakantie en rust genomen dient te worden, anderzijds de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen weer gaan beginnen. Er zijn veel mogelijke activiteiten te doen in deze periode. Hoe deze periode wordt ingevuld is verschillend van renner tot renner. Zorg er in ieder geval voor dat in deze periode voldoende ontspannende en leuke dingen gedaan worden. En probeer daarnaast eens wat sport- en bewegingsvormen uit, waarvoor in het seizoen weinig gelegenheid is!