Wanneer ga je naar een fysiotherapeut?

Geplaatst op 11 juni 2020

Onze fysiotherapeut helpen je om van verschillende lichamelijke klachten af te komen die worden ervaren tijdens het bewegen of het aannemen van bepaalde houdingen. De oorzaken van deze klachten kunnen uiteenlopen van sportblessures tot neurologische aandoeningen. Maar met welke klachten of aandoeningen ga je naar de huisarts en wanneer naar de fysiotherapeut?

Wanneer fysiotherapie?

Je kunt altijd met klachten naar de fysiotherapeut gaan, fysiotherapie is vrij toegankelijk wat betekent dat je niet eerst naar de huisarts moet.  Zij zullen een uitgeberide intake doen en kunnen je dan vertellen wat hun idee en behandelplan is. Het kan zijn dat je alsnog wordt doorgestuurd naar de huisarts als een behandeling niet het gewenste resultaat geeft, als er sprake is van bepaalde rode vlaggen of wanneer een fysiotherapeut graag wil dat er een arts meekijkt of mri of rontgen wil laten maken.

Postoperatieve klachten

Er is een breed spectrum aan klachten die een fysiotherapeut wel zelf behandeld. Een voorbeeld daarvan zijn klachten ontstaan nadat je een operatie hebt gehad. Bij dit soort klachten speelt een fysiotherapeut een belangrijke rol. Zo kun je bijvoorbeeld geholpen worden met de revalidatie van een gebroken heup of een knie-operatie.  Zo kan je onder toezicht werken aan spierkracht, houding en functioneel bewegen.

Overbelastingsklachten

Andere klachten die fysiotherapeuten vaak tegenkomen zijn klachten ontstaan door overbelasting. Door een steeds terugkerende eenzijdige houding, beweging of belasting kun je overbelastingsklachten krijgen. Voorbeelden hiervan zijn een tennisarm, jumpersknee, pols- en onderarm klachten of nek- en schouderklachten. Ledematen kunnen door van alles overbelast raken. Vooral stress, geen pauzes houden of een verkeerde houding zijn bekende oorzaken. Het is zeer onverstandig te lang met dit soort klachten rond te lopen, aangezien deze klachten over kunnen gaan in chronische klachten. Een fysiotherapeut kan je advies en begeleiding geven om deze klachten aan te pakken.

Chronische klachten

Wanneer je toch chronische klachten hebt, kan een fysiotherapeut helpen om de pijn of het ongemak te verzachten. Bepaalde aandoeningen zoals artrose zijn met geen operatie of therapie te verhelpen. De fysiotherapeut kan je wel helpen de belastbaarheid te versterken en je helpen met advies. Ook kun je oefeningen meekrijgen waarmee je nog zo goed mogelijk kunt bewegen.

Sportletsels

Voor sporters is vrij en pijnloos kunnen bewegen essentieel en is een snel herstel na een blessure gewenst. Sport je veel? Dan is het belangrijk om een blessure onder begeleiding van een fysiotherapeut te laten behandelen. Je wilt waarschijnlijk zo snel mogelijk weer aan de slag. Maar, te snel of onjuist bewegen bij bijvoorbeeld een gescheurde enkelband kan ernstige gevolgen hebben. Een fysiotherapeut houdt het herstelproces in de gaten en helpt je zo snel en goed mogelijk van een sportblessure te herstellen.

Neurologische klachten

Parkinson en MS zijn neurologische aandoeningen waardoor bewegingsmogelijkheden flink beperkt raken. De fysiotherapeut probeert in verschillende stadia van neurologische aandoeningen zo lang mogelijk je bewegingsfuncties te behouden. Dit doet een fysiotherapeut door (in zoverre mogelijk) het voorkomen van contracturen, spierverkorting, gewrichtsbeperking en het onderhouden van mobiliteit.

 

Share dit artikel...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email