Binnenste kruisband verrekt?

Geplaatst op 7 november 2022

De binnenste (mediale) kruisband of knieband zorgt voor stabiliteit van de knie, deze knieband verbindt het onderbeen met het bovenbeen. Bij erge klachten kan de binnenste kruisband verrekt zijn of er kan een scheurtje in zitten. Goed dus om snel te weten wat er aan de hand is en hoe je het beste kunt herstellen, wij van Medplus helpen u graag verder.

 

Zo herken je een binnenste kruisband verrekking

Op het moment van het ontstaan van de blessure kan er een ploppend geluid hoorbaar zijn. Je knie doet pijn aan de binnenzijde en is stijf, dik en / of blauw.  Je hebt een gevoel van instabiliteit en vooral traplopen verergert je klachten.

Gradaties in kruisband schade

Binnenste kruisband letsel treedt vaak op samen met ander letsel zoals aan het kraakbeen, meniscus of andere banden. De mate van schade aan de binnenste kruisband wordt in graden verdeeld;

 • graad I
  Er is sprake van een verrekking en heeft iemand pijn maar nog geen gevoel van instabiliteit.
 • graad II
  Bij graad II is de band gedeeltelijk gescheurd en is er meer kans op instabiliteit.
 • graad III
  Bij graad III is de band volledig afgescheurd.

 

Oorzaken van binnenste kruisband letsel

Veel kruisbandblessures ontstaan met sporten, bijvoorbeeld met voetbal, skiën of vallen (van een fiets).  Over het algemeen ontstaat het op een moment dat de knie naar binnen staat en het onderbeen naar buiten. Bij elke sport is er dus wel een kans dat de een knie blessure kan ontstaan.

 

Wat kan je zelf doen als je je binnenste kruisband verrekt

Afhankelijk van de ernst van het letsel kun je zelf een aantal dingen doen om je herstel zo optimaal mogelijk te laten verlopen.
 • Bij graad I zullen de klachten binnen 4-6 weken vanzelf verdwijnen. Neem in het begin rust en zodra het beter voelt bouw je langzaam je activiteiten weer op. Wacht met sporten voor ongeveer 4 -6 weken.
 • Bij graad II en III is het raadzaam om een fysiotherapeut of arts te raadplegen. Vaak wordt een brace aangeraden en op een later stadium bepaalde oefeningen.

Fysiotherapie bij een binnenste knieband letsel

Het herstel van een binnenste kruisband verrekking is dus een gevoelige blessure. Afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden maken de fysiotherapeuten een plan van aanpak. De behandeling en revalidatie is vooral gericht op oefeningen die stabiliteit, kracht en mobiliteit zullen verbeteren. Neem contact met ons op en dan zullen wij een persoonlijk advies geven met bijbehorende preventie en herstel.

Share dit artikel...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email