Pijn in de heup na het hardlopen? Deze oorzaken en tips delen we graag met je!

Geplaatst op 5 oktober 2022

Hardlopen biedt talloze voordelen, waaronder het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid, het humeur en het algehele welzijn. Het kan echter ook blessures aan de gewrichten veroorzaken, inclusief de heupen. Wij van Medplus helpen je hier graag verder mee!

Top 5 oorzaken en tips voor pijn in de heup na het hardlopen

Heuppijn komt veel voor bij hardlopers en heeft verschillende oorzaken. Het is gemakkelijk voor heupen om strak te worden, dit kan ze vervolgens minder flexibel maken onder druk. Dit leidt dan weer tot stress en spanning, met uiteindelijk gevolg pijn en letsel. Hier geven we de meest voorkomende oorzaken van heuppijn door hardlopen, samen met behandelings- en preventieopties. Dit zijn onze top 5 heup pijn oorzaken en tips!

1. pijn heup spierspanning en tendinitis

Spierspanning en tendinitis treden op wanneer spieren in de heupen te veel worden gebruikt. Je kunt pijn, pijn en stijfheid in je heupen voelen, vooral wanneer je rent of je je heup buigt. Behandel spierspanning en tendinitis door te koelen. Neem contact op met je huisarts of fysiotherapeut als klachten met rust niet verminderen.

2. IT-bandsyndroom

Iliotibiaal bandsyndroom of afgekort ITBS, is een blessure aan de peesplaat aan de zijkant van het been. Je iliotibiale (IT) band is het bindweefsel dat langs de buitenkant van je heup naar je knie en scheenbeen loopt. Het wordt strak en geïrriteerd door overmatig gebruik en repetitieve bewegingen. Symptomen zijn onder meer pijn en gevoeligheid in de knie, dij en heup. Je kunt een klikkend of ploffend geluid voelen of horen wanneer je beweegt. Rekken kan de kracht en flexibiliteit in uw IT-band verbeteren.

3. Bursitis van de spierpees

Bursae zijn met vocht gevulde zakjes die de botten, pezen en spieren van uw heupgewricht beschermen. Frequente repetitieve bewegingen, zoals hardlopen, oefenen druk uit op de slijmbeurszakken, waardoor ze pijnlijk en ontstoken worden. Dit leidt tot bursitis, die wordt gekenmerkt door zwelling, roodheid en irritatie. Om spierpees bursitis te behandelen, is voldoende rust nemen belangrijk totdat je je beter voelt. Koelen van de pijnlijke plek  kan ook verlichting geven.

4. Kneuzing, scheur of breuk van de heup 

Hard stoten of vallen kan een kneuzing van je heupbot en gewricht veroorzaken. Maar hardlopen kan ook scheuren in je heuplabrum,  het kraakbeen aan de buitenrand van de kom van uw heupgewricht, veroorzaken. Als je een labrumscheur in de heup heeft, kan pijn gepaard gaan met een klikkend, vergrendelend of vangend geluid of gevoel wanneer je beweegt. De mobiliteit tijdens het hardlopen is beperkt en je kunt stijfheid ervaren. Symptomen zijn niet altijd duidelijk of gemakkelijk te diagnosticeren. Raadpleeg je huisarts als je vermoedt dat je een labrumscheur hebt. Lichamelijk onderzoek, röntgenfoto, MRI kan noodzakelijk zijn voor de diagnose. Je wilt natuurlijk niet langer met klachten lopen om vervolgens ook rugpijn fysiotherapie te moeten volgen!

Nog erger is het je heup breken. Heupfracturen treden vaak op wanneer het bot onder de dijbeenkop breekt. Meestal is het het gevolg van een sportblessure, een val of een auto-ongeluk. Heupfracturen komen vaker voor bij oudere volwassenen. Ernstige pijn en zwelling kunnen gepaard gaan met ernstige pijn bij elke beweging. Het kan zijn dat je niet in staat bent om het aangedane been te belasten of helemaal niet te bewegen. Hoewel sommige conservatieve behandelingen kunnen helpen om de symptomen te beheersen, is meestal een operatie vereist. Uw heup moet worden gerepareerd of vervangen. Fysiotherapie zal nodig zijn om te herstellen na de operatie.

5. Artrose bij hardlopers 

Heupartrose kan bij hardlopers aanhoudende pijn veroorzaken. Het komt vaker voor bij oudere atleten. Artrose zorgt ervoor dat het kraakbeen in het heupgewricht afbreekt, splijt en broos wordt. Soms kunnen stukjes kraakbeen splijten en afbreken in het heupgewricht. Verlies van kraakbeen leidt tot minder demping van de heupbeenderen. Deze wrijving veroorzaakt pijn, irritatie en ontsteking. Het is belangrijk om artrose zo vroeg mogelijk te voorkomen en te behandelen. Een ontstekingsremmend dieet samen met medicijnen kan helpen bij het verlichten van pijn en het bevorderen van flexibiliteit. In sommige gevallen kan fysiotherapie of een operatie nodig zijn.

Herstel pijn in de heup

Het belangrijkste is dat je een pauze neemt van het hardlopen als je last hebt van heuppijn. Zodra je je  beter begint te voelen, moet je de activiteit geleidelijk weer in je routine opnemen om verder letsel te voorkomen. Volg een gezond dieet om het genezingsproces te versnellen. Voeg voedingsmiddelen toe die rijk zijn aan vitamine D en calcium. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn zalm, sardines en verrijkte voedingsmiddelen, zoals granen of melk. Als je eenmaal goed genoeg bent om weer te rennen, begin geleidelijk aan op de helft van de duur en intensiteit. Werk langzaam terug naar je vorige hardloopniveau.

Preventie heuppijn 

Preventie is het beste medicijn voor heupproblemen. Besteed aandacht aan je pijnniveaus en pak ze onmiddellijk aan. Rek altijd voor en na de training. Stop indien nodig om te strekken tijdens het sporten of neem een ​ pauze. Investeer in kwalitatieve, goed passende schoenen die ontworpen zijn om schokken op te vangen. Werk aan het versterken en strekken van niet alleen je heupen, maar ook je bilspieren, quadriceps en onderrug.

Als je heuppijn aanhoudt of terugkeert, neem dan contact op. Wij kunnen helpen een juiste diagnose en passend behandelplan op te stellen.

Share dit artikel...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email