Developmental Coordination Disorder

Van Neurenburgpad 2 A
3311 DN Dordrecht

info@medplus.nl
078 303 2270
Stel uw vraag Al onze disciplines

Ontwikkeling motorische functies verstoord

De ontwikkeling van kinderen verloopt niet altijd even vlot. Ontwikkelen is altijd een kwestie van vallen en opstaan, maar sommige kinderen vallen letterlijk meer dan hun leeftijdsgenootjes.
Developmental Coordination Disorder (DCD) wordt gebruikt om kinderen te beschrijven die thuis of op school problemen hebben met taken die motorische vaardigheid vereisen. Deze kinderen bewegen onhandig, stuntelig, moeizaam en minder gecoördineerd. Het motorische leerproces is bij deze kinderen verstoord.

Verschillende problemen

Kinderen met DCD ontwikkelen zich niet alleen trager, maar ook anders. De kwaliteit van de bewegingen is verschillend. Sommige kinderen zullen alleen met fijnmotorische taken problemen hebben zoals met knippen, plakken, tekenen en puzzelen. Andere kinderen zullen voornamelijk uitvallen in grofmotorische vaardigheden zoals klimmen, klauteren en rennen.

Thuis kan dit moeilijkheden geven bij het aan- en uitkleden, het eten en drinken en het wassen van de handen. Op de basisschool is het leren schrijven een complexe vaardigheid die voor veel kinderen met DCD een struikelpunt vormt.

Meer informatie? Neem contact op met onze kinderfysiotherapeut!

Developmental Coordination Disorder (DCD) en Kinderfysiotherapie

Het is belangrijk om te weten dat de meeste kinderen met DCD behoefte hebben aan begeleiding en/of aan behandeling, maar DCD kan niet ‘genezen’ worden.
Om te bepalen of voor een specifiek kind een behandeling noodzakelijk is, dienen persoonlijke factoren, omgevingsfactoren, de impact van de aandoening op het vlak van activiteiten en participatie te worden bekeken.

Positief stimuleren

Een kinderfysiotherapeut kan de motorische ontwikkeling positief stimuleren en is meestal gericht op het verbeteren van e motorische vaardigheid in het dagelijks leven. Er kan ook aan het kind geleerd worden hoe het met zijn beperkte mogelijkheden toch op een aanvaardbare manier in het dagelijkse leven kan functioneren. Daarnaast is het belangrijk dat ervoor gezorgd wordt dat het kind met DCD een positief zelfbeeld krijgt en dat het zelfvertrouwen wint.

Wat kan kinderfysiotherapie betekenen?

Bij MedPlus kun je terecht voor onderzoek, advies en begeleiding van kinderen met DCD. Met elkaar maken maken we een individueel behandelplan.

Revalideren na een nieuwe heup

Ik ben geopereerd en heb een nieuwe heup gekregen. De fysiotherapeuten hebben mij direct bij thuiskomst aan huis behandeld en ervoor gezorgd dat ik in en om het huis al snel weer in beweging kwam. later ben ik verder gerevalideerd in de sportzaal bij MedPlus. Ze hebben een lift en zijn daardoor al snel goed bereikbaar. Ze hebben me heel fijn begeleid en ik loop inmiddels weer als een kievit!

Neeltje
73

Andere disciplines voor u uitgezocht