Enkel verzwikt en enkelpijn verschillende oorzaken
Er bestaan veel verschillende enkelklachten. De meest voorkomende klachten komen voort uit een instabiel enkelgewricht. Het enkelgewricht is een ingewikkeld scharnier en verbind de voet, scheenbeen en kuitbeen met elkaar. De rond omliggende pezen en banden houden het gewricht op zijn plek en zorgt voor beweeglijkheid en stabiliteit.
Verstuiking of verzwikking van enkel
Een verstuiking en verzwikking worden vaak verward. Men spreekt van een verstuiking als de banden zijn ingescheurd. Door beschadiging van de buitenste enkelband is lopen hierdoor een aantal dagen pijnlijk en moeilijk. Bij een verzwikking is er sprake van een verdraaiing van de enkel, vaak door een misstap. Hierdoor verrekken de enkelbanden en het gewrichtskapsel. De enkel wordt dik, gezwollen, rood en / of blauw en lopen wordt door instabiliteit en pijn moeilijk. Door de enkel herhaaldelijk te verzwikken heeft u kans op beschadiging van het kraakbeen met slijtage als gevolg. De enkel kan dan langdurig stijf en pijnlijk worden.
Enkel klachten? Hulp en behandelingen om enkelpijn te verhelpen
Heb je je enkel verzwikt of verstuikt? Probeer de enkel zo snel mogelijk na de verstuiking te koelen om de zwelling tegen te gaan. Naast het koelen van de enkel kunt u het volgende doen:
- leg de enkel hoog om de zwelling te verminderen
- laat de enkel rusten tot de ergste zwelling weg is
- draai rondjes met uw tenen of voet, din voorkomt dat de enkel stijf wordt.
Als je een paar dagen na de ‘misstap’ weer gewoon op je enkel kunt staan en lopen, kun je de enkel weer normaal belasten. Wees de eerste periode wel extra voorzichtig!
Blijft de pijn aanhouden of toenemen, , is de enkel stijf en instabiel neem dan contact op met ons of uw huisarts.