Voorkeurshouding bij baby’s

Van Neurenburgpad 2 A
3311 DN Dordrecht

info@medplus.nl
078 303 2270
Stel uw vraag Al onze disciplines

1 op de 5 baby’s heeft een voorkeurshouding

Een baby loopt in de eerste drie maanden van zijn leven het meeste risico op een afgeplat of scheefgegroeid hoofdje omdat zijn schedel dan nog heel week is. Maar liefst 20% van alle baby’s heeft als hij 7 weken oud is een voorkeurshouding ontwikkeld. Misschien zelfs al een afgeplat achterhoofdje. Het hoofdje van een baby is zo vervormbaar als een bal klei. Als het lang op 1 plek ligt, wordt het plat. Daarom is het heel belangrijk om de houdingen van je baby af te wisselen.

Afplatten schedel baby

Heeft je baby een duidelijke voorkeurshouding en ligt hij vaak en lang in deze positie, dan kan zijn hoofd aan één kant afvlakken. Ligt je baby altijd op zijn rug en kijkt hij recht naar boven, dan kan het hoofd aan de achterkant platter worden. Een afgeplatte schedel is (gelukkig) meestal alleen een cosmetisch probleem en heeft over het algemeen geen gevolgen voor de gezondheid van je kind. In de meeste gevallen corrigeert het hoofdje zich vanzelf als het kind ouder wordt en zal de afplatting niet schadelijk zijn voor de verdere ontwikkeling. Toch kan het in een enkel geval wél voor problemen zorgen. Als je kind bijvoorbeeld bijna altijd met zijn hoofd naar links gedraaid ligt, zal zijn hoofd daar afplatten. Als dit niet tijdig wordt gecorrigeerd, kunnen de gevolgen groter zijn. De voorkeur kan de algemene motorische ontwikkeling beïnvloeden en langzaam in het gezicht zichtbaar worden.

Voorkeurshouding? Neem contact op met een kinderfysiotherapeut.

Als je ziet dat je baby een groot deel van de tijd met zijn hoofdje scheef ligt, 1 kant op kijkt of alleen maar recht naar voren kijkt, dan kan het zijn dat je baby een voorkeurshouding heeft. Neem dan contact op met onze kinderfysiotherapeut.

Voorkeurshouding voorkomen

Het is  belangrijk om vanaf de geboorte goed op de houding van je baby te letten tijdens het slapen, spelen, voeden en verschonen. Met deze tips kun je in veel gevallen een voorkeurshouding voorkomen of afleren.

Tips voor het slapen:

  1. Leg je baby afwisselend met het hoofdje naar links en naar rechts als je hem in bed legt. Wanneer je kind een voorkeurshouding naar links of naar rechts heeft, draai het hoofdje dan regelmatig naar de niet-voorkeurszijde. Wissel het liefst bij elk slaapje.
  2. Draait je baby zijn hoofd toch steeds naar de voorkeurskant? Misschien is aan die kant van de kamer iets aantrekkelijks te zien is (licht van buiten, een muziekmobiel). Een mobiel kun je eventueel weghalen, maar een raam verplaatsen wordt lastig. Maak in dat geval regelmatig het bed andersom op, dus het hoofdeind wordt het voeteneind. Zo stimuleer dat je kind van houding wisselt, zonder dat je het hoofdje van je baby hoeft te draaien.

Tips tijdens het spelen:

Het is belangrijk dat je baby de spiertjes in zijn nek aan beide kanten leert gebruiken. Daarom moet hij zelfstandig en actief naar beide kanten kunnen draaien. Probeer hem jou, of een speeltje, te laten volgen. Hierbij is het belangrijk dat hij naar beide kanten goed doordraait.

  1. Als je naast je baby op de grond of op bed gaat liggen en hem naar jou laat kijken dan liggen jullie als het goed is alle twee met je wang op de grond. Dit kan je aan beide kanten doen zodat hij een goede bewegelijkheid, naar zowel rechts als links, in zijn nek krijgt.
  2. Leg je baby minimaal drie keer per dag op zijn buik. Doe dit alleen als hij goed wakker is en blijf er altijd bij. Start hier in de eerste weken al mee. In het begin is één tot vijf minuten per keer voldoende. Breid dit uit naar zo’n drie tot vijf keer per dag, twintig tot dertig minuten per keer. Dit is goed voor zijn motorische ontwikkeling, want de buikligging is actiever dan de rugligging. Ook worden zijn nekspieren hier sterker van en oefent hij zo naar links en naar rechts te kijken.
  3. Je kunt je baby overdag ook even op zijn zij leggen om te spelen. Wissel ook hierbij de linker- en rechterzij af. Belangrijk: je baby moet goed wakker zijn als je hem op zijn zij legt. Blijf ook hier altijd bij voor het geval je baby doorrolt op zijn buik.
  4. Leg je baby in de box en zorg ervoor dat hij licht- en geluidsprikkels van links en rechts krijgt. Zo draait hij automatisch zijn hoofd allebei de kanten op. Plaats bijvoorbeeld opvallend speelgoed aan de niet-voorkeurskant van de box.

Meer weten hoe je een voorkeurshouding kunt voorkomen? Neem contact op met onze kinderfysiotherapeut.

Revalideren na een nieuwe heup

Ik ben geopereerd en heb een nieuwe heup gekregen. De fysiotherapeuten hebben mij direct bij thuiskomst aan huis behandeld en ervoor gezorgd dat ik in en om het huis al snel weer in beweging kwam. later ben ik verder gerevalideerd in de sportzaal bij MedPlus. Ze hebben een lift en zijn daardoor al snel goed bereikbaar. Ze hebben me heel fijn begeleid en ik loop inmiddels weer als een kievit!

Neeltje
73

Andere disciplines voor u uitgezocht