Heupoperatie? Start direct met revalidatie na een heupoperatie met heup fysiotherapie

Geplaatst op 4 maart 2021

Niet bewegen na een heupoperatie staat herstel in de weg.  Neem voor de heupoperatie alvast contact op met ons om na ontslag direct verder te gaan met fysiotherapie.  

Een totale gewrichtsvervangende heupoperatie, inclusief heupprothese, is een van de meest uitgevoerde geplande operaties. Een operatie wordt meestal alleen uitgevoerd als conservatieve maatregelen de pijn niet kunnen verminderen of mobiliteit kunnen verbeteren.  Het doel van een totale heupvervangende operatie is om pijn door artritis te verlichten, waaronder artrose en reumatoïde artritis, of andere heup gerelateerde verwondingen, aandoeningen en het bewegingsbereik in het heupgewricht te herstellen.   

Heupoperatie en direct start revalidatie 

Verbeterde technieken zorgen ervoor dat er meer mensen in aanmerking komen voor een nieuwe heup. Bij een totale heupprothese, of arthroplastiek, wordt een beschadigd heupgewricht met kogelgewricht verwijderd en vervangen door een kunstmatig heupgewricht van metaal of duurzame synthetische materialen.  

Na de heupoperatie start de heup revalidatie direct. Vaak zelfs op de dag van de operatie of de dag erna, afhankelijk van de werkwijze van het orthopedisch team en de werkwijze van het ziekenhuis of kliniek. Er wordt na de operatie een röntgenfoto gemaakt om te controleren of de nieuwe heup goed zit. Als dit zo is, zal er meteen worden gestart met de heup fysiotherapie in het ziekenhuis. 

Het begint met een aantal basisoefeningen: benen buigen en strekken in bed, benen spreiden en sluiten in bed, staan, eerst met één kruk lopen, en later met twee krukken lopen. Wanneer het lopen met krukken goed gaat, ook traplopen, mag je naar huis. Dit is vaak al binnen drie dagen. En al direct zul je merken dat je heup al beter functioneert dan voor de operatie. 

Wat houdt heup revalidatie fysiotherapie na de ziekenhuisopname bij heupoperatie in? 

Het is voor de revalidatie na de heupoperatie belangrijk dat je na de opname in het ziekenhuis doorgaat met de heup fysiotherapie oefeningen. Je mag de geopereerde heup met je hele lichaamsgewicht belasten, wat in het begin pijnlijk is omdat de spieren nog niet sterk genoeg zijn. Maak daarom eerst gebruik van krukken of een rollator bij de oefeningen. Je mag de heupprothese steeds een beetje meer belasten. Begeleiding van een fysiotherapeut is nodig om weer goed te leren lopen zonder krukken. De fysiotherapie voor je heup bestaat uit

 • Training voor de stabiliteit van en soepelheid in de heup;
 • Oefeningen die de heup- en bovenbeenspieren krachtiger maken;
 • Training die erop gericht is dat je een goede loophouding krijgt;
 • Conditietraining die leert hoe je het beste kunt bewegen. 

Hoe lang duurt de revalidatie na een heupoperatie? 

Je moet in ieder geval circa zes weken na de operatie met krukken lopen. Na verloop van tijd krijg je meer en zwaardere oefeningen. Twee tot drie maanden na de heupoperatie heb je gemiddeld 2 keer per week fysiotherapie nodig. Neem, zodra je weet wanneer je geopereerd wordt, direct contact op met ons om alvast een afspraak te plannen voor na je ziekenhuisopname. 

Ervaring met fysiotherapie na een heupoperatie

De fysiotherapeuten bij Medplus Fysiotherapie in Dordrecht hebben veel ervaring met de begeleiding van patiënten na een heupoperatie. In het begin zullen we veel aandacht besteden aan het aanleren hoe je het beste kunt gaan staan, opstaan, lopen, liggen en zitten. Door deze oefeningen te blijven doen kun je je heup steeds beter bewegen worden je spieren sterker.  

Wat zijn de richtlijnen voor herstel na een heupoperatie? 

Ter bevordering van het herstel van uw heup na de heupoperatie is het belangrijk dat je je , naast de heup fysiotherapie behandelingen, aan de volgende richtlijnen houdt: 

 • Geen zware voorwerpen tillen. 
 • Niet met je heup draaien als je ligt of staat. 
 • Niet knielen of hurken. 
 • Extreme bewegingen met je nieuwe heup vermijden voor een beter herstel. 
 • Je benen niet over elkaar slaan. 
 • Je knie niet hoger dan je heup tillen. 
 • Regelmatig wandelen en na het wandelen goed uitrusten. 
 • Buig niet verder dan 90 graden voorover als je staat of zit, dus ook niet bij schoenen of sokken aantrekken, laat anderen helpen. 
 • Een verhoogd bed, een verhoogde stoel en wc is belangrijk voor het makkelijker opstaan. 
 • Schokdempende, stevige schoenen dragen.

Welke sporten mag je doen na een heupoperatie? 

Aan het einde van de heup revalidatie bespreken we samen welke sport je weer kunt gaan beoefenen. De nieuwe prothese gaat normaal gesproken tussen de 15 en 20 jaar mee. Maar door de belasting van sommige sporten zoals voetbal of hardlopen slijt hij sneller. De meeste andere sporten (zelfs skiën) kan je wel weer gaan doen. Sporten en bewegen is heel goed om weer op te pakken na je revalidatie van je heupoperatie. Overgewicht belast je gewrichten immers alleen maar extra.  

Maak een afspraak

Wil je weten wat wij met een heup revalidatie voor je kunnen betekenen?  Bel gerust voor een intake zodat we alle vragen kunnen beantwoorden. Dan weet je precies wat je te wachten staat en kunnen we samen  een goede planning maken om zo goed mogelijk te herstellen.  Neem contact op met ons via info@medplus.nl of bel 0783032270.

 

Share dit artikel...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email