Kamperen zonder rugklachten

Geplaatst op 31 juli 2020

Waar kun je als kampeerder op letten om rugklachten te voorkomen tijdens het kamperen? We geven 5 tips:

Tip 1: Knielend de haringen inslaan

Als je tentharingen in de grond slaat, doe dat dan niet staand voorovergebogen. Dat zorgt voor een bolle rug. Ga zitten met één knie op de grond en let erop dat je rug recht blijft.

Tip 2: Kijk uit met het oppompen van luchtbedden

Let op dat je niet voorovergebogen gaat staan met een handpompje. Ga dan liever in een stoel of op de grond zitten. Gebruik je een voetpomp, zoek dan ergens steun met je hand, bijvoorbeeld aan de tent of aan de auto. Een elektrisch pompje kan ook een uitkomst zijn.

Tip 3: Liever kruipend de tent uit

Veel tenten zijn te laag om er rechtop in- en uit te kunnen lopen. Zorg dat je niet steeds met ingetrokken schouders en een bolle rug voorovergebogen door de tentingang gaat. Dan kun je beter kruipen.

Tip 4: Ga zitten om iets op te pakken

Als je kampeert, staan veel spullen laag bij de grond in tassen of kistjes. Soms moet je ook even zoeken voor je iets vindt. Gevolg is dat je heel vele tientallen keren per dag naar de grond moet om iets te pakken. Doe dat niet steeds staand voorovergebogen. Beter is het om even in een stoel of op de grond te gaan zitten als je iets zoekt.
Als je tóch vanuit een staande positie iets oppakt, zet je benen dan wijd uit elkaar. Gebruik je ene hand om op je knie te steunen en de andere om iets op te pakken.

Tip 5: Wissel je houdingen regelmatig af

Langdurig in dezelfde houding zitten kan een rug extra belasten. Wissel je houdingen zo veel mogelijk af. Ga af en toe op de grond zitten, dan weer op je knieën, daarna weer in een stoel of even liggen. Maak je lange autoritten, zorg dan voor veel pauzes om even de benen te strekken. Bij beginnende rugpijn biedt wandeling sowieso vaak verlichting.

Share dit artikel...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email