Core training, belangrijk onderdeel van iedere training

Geplaatst op 6 maart 2017

‘Core training. Waarom is het zo belangrijk? En wat bedoelen we eigenlijk als we praten over de ‘core’? Je ‘core’ (ook wel: je romp) bestaat uit zo’n 30 spieren in je buik, rug en bekkengebied die samen het korset van je lichaam vormen. Deze rompspieren helpen je bij alle dagelijkse activiteiten, zoals het dragen van een zware boodschappentas, het optillen van je kind, maar ook bij lopen, staan, zitten en eigenlijk elke beweging die je uitvoert. Drie redenen:

1. Een betere lichaamshouding

In het dagelijks leven besteden we veel tijd aan zitten, terwijl het lichaam is gemaakt om te bewegen. Denk maar eens aan de uren die we tegenwoordig doorbrengen achter de computer, in de auto of op de bank. Hierdoor ontwikkelen we een verkeerde lichaamshouding, zonder dat we het zelf in de gaten hebben. Door het trainen van je core spieren komt er minder druk op je wervelkolom te staan en ontwikkel je een correcte houding.

 

2. Vermindert rugklachten en blessures

Als je core spieren niet sterk genoeg zijn, dan zullen alledaagse activiteiten en sportactiviteiten niet goed uitgevoerd kunnen worden. Zwakke core spieren zorgen voor een slechte lichaamshouding en hierdoor ontstaan vaak (rug)klachten en blessures. Omdat je core spieren allemaal met elkaar in verbinding staan is het heel belangrijk dat deze spieren goed samenwerken. En dat is nu precies wat je traint met die oefeningen!

3. Haal meer uit je workouts door coretraining

Sterke core spieren helpen je niet alleen bij het uitvoeren van je dagelijkse bezigheden, maar ook bij alle trainingen die je doet. Of je nu regelmatig hardloopt, fietst, danst of zwemt  door het versterken van je core zal je hier beter in worden. Bij fietsen bijvoorbeeld zorgt een sterke core ervoor dat je je bovenlichaam als een blok stil houdt. Hierdoor kun je elke oefening met maximale controle uitvoeren, wat het rendement van je beweging verhoogt.

Aan de slag

Het is belangrijk om al je core spieren te trainen. Dus niet alleen je rechte buikspieren, zoals bij crunches, maar ook je dieper gelegen buikspieren en je rugspieren, bilspieren etc. Hoe kun je dat het beste doen? Volg bijvoorbeeld eens een personal group training!

Heb meer vragen over core trainen? Heb je een blessure en weet je niet of je wel kunt blijven trainen? Wil je weten hoe je het beste snel aan je conditie kunt werken? Wil je tips over het trainen van je benen, billen en buik of heb je een andere vraag? Onze (sport)fysiotherapeuten verzorgen ook alle personal sportlessen en kun je altijd om advies vragen!

 

Share dit artikel...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email