Traplopen: stap voor stap op de juiste manier

Geplaatst op 10 juni 2021

Hoewel het een uitdaging kan zijn om de trap op te gaan, kan het voor sommige mensen juist lastiger zijn en pijnklachten geven als ze naar beneden gaan. Dit komt doordat je spieren hard moeten werken om je gewicht onder controle te houden terwijl je afdaalt. Als je (in het verleden) last hebt (gehad) van knieklachten of problemen blijft houden, is het waarschijnlijk tijd om te kijken naar het vergroten van je kracht om het traplopen minder moeilijk te maken. Knieproblemen die traplopen moeilijk maken, zijn onder meer letsel of overbelasting door sport, tendinitisis in de knie en verzwakt kraakbeen onder de knieschijf.

Oefeningen om kniepijn bij traplopen te verminderen

Oefeningen gericht op het versterken van de quadriceps (de spieren aan de voorkant van je bovenbeen) en hamstrings (de spieren aan de achterkant van je dijbeen) die de knie ondersteunen en stabiliseren, zullen helpen kniepijn te verminderen bij het naar beneden gaan op de trap. Onze fysiotherapeuten richten zich op oefeningen waarbij je de druk op je gewichten verlaagt. Ook kunnen oefeningen met een lage impact, zoals zwemmen en wateraerobics, chronische pijn bij traplopen helpen verlichten.

Kortom, met trainen is het doel om;

  • mobiliteit te verbeteren
  • flexibiliteit te vergroten
  • kracht te verbeteren
  • je balans te verbeteren

Overgewicht verminderen zal traplopen vergemakkelijken

Uiteraard is er ook iets voor te zeggen om overgewicht te verminderen. Immers, nog meer dan bij gewoon lopen zal bij traplopen elke extra kilo je gewrichten extra belasten, waardoor het risico op ligament- en peesblessures en zelfs artrose toeneemt.

Ervaar jij pijn bij traplopen? Dan is het goed om een afspraak in te plannen voor fysiotherapie voor je knie bij een fysiotherapeut. Hij of zij kan je helpen trainen, zodat je straks weer met gemak en zonder pijn de trap op of af loopt.

Wist u dat u directe toegang* heeft tot fysiotherapie? Geen verwijzing, geen probleem! 078 3032270 of mail naar info@medplus.nl

Share dit artikel...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email