Uitstel van knie- of heupoperatie met fysiotherapie mogelijk

Geplaatst op 20 april 2023

Ouderdom, intensief gebruik en genetische aanleg kunnen slijtage van met name vaak knie- en heupgewrichten tot gevolg hebben. In veel gevallen geldt bij slijtage dat hoe sterker de spieren hoe minder de klachten zijn.  Het is dan ook raadzaam om al voordat klachten zich aandienen te zorgen voor sterke spieren. Spieren zorgen ervoor  dat de klachten van slijtage zo min mogelijk belemmerend zijn.

Op de uiteinden van de botten die samenkomen in het knie- of heupgewricht zit een laagje kraakbeen. Dat kraakbeen is glad, zodat je knie en heup gemakkelijk kunnen buigen, draaien of strekken. Bij artrose wordt dit kraakbeen dunner en zachter, er is dan sprake van “slijtage” van de knie of heup. Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met slijtage.  Slijtage aan de heup en de knie zijn de meest voorkomende vormen van slijtage. Artrose kan helaas niet worden genezen, maar de klachten kunnen wel worden verminderd met behulp van een combinatie van fysiotherapie en oefentherapie.

Symptomen van slijtage in de knie of heup

Slijtage is uiteraard iets dat niet van de ene op de andere dag ontstaat. Je zult bij slijtage steeds vaker last hebben van stijfheid, vooral na periode van bewegingloosheid.  Zoals ‘s morgens of na lang zitten heb je last van pijn en bijvoorbeeld een krakend geluid/gevoel. Ook kun je last hebben van bewegingsbeperkingen, en kun je omdat je (bewust of onbewust) de pijn uit de weg gaat op andere plaatsen juist meer last krijgen, denk bijvoorbeeld aan rugpijn.

Blijf in beweging

Blijf in beweging is een advies dat altijd op gaat. Maar wel op een juiste manier! Door middel van het trainen van kracht en coördinatie kan overbelasting van gewrichten worden voorkomen. Hoe meer stabiliteit en hoe sterker de spieren zijn, des te minder belasting komt er op de gewrichten.

Overbelasting kan bij slijtage veel klachten geven. Slijtage kan in alle gewrichten voorkomen, met name bij de knie- en heupgewrichten kan dit leiden tot een operatie. Hierbij wordt tijdens de operatie het knie- of heupgewricht vervangen door een prothese. Dan zijn  de pijnklachten vaak gelijk verdwenen. Voor en na deze operatie zal een fysiotherapeut je begeleiden en helpen revalideren bij een knie- of heupoperatie voor een optimaal herstel.

Stabiliteitstraining bij slijtage in de knie of heup

Stabiliteitstraining is de meest simpele en gangbare oplossing tegen slijtage in de gewrichten. Kracht en coördinatie training van de spieren rondom de knie en heup kunnen ervoor zorgen dat een eventuele prothese kan worden uitgesteld. Dit kan gaan om oefeningen thuis, oefeningen in de sportschool of oefeningen in onze praktijk. Onze fysiotherapeuten kunnen je goed adviseren en je zo lang mogelijk soepel laten bewegen.

Meer weten? Neem even contact op, of maak gerust een afspraak met een van onze ervaren fysiotherapeuten!

Share dit artikel...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email