Pijn aan de heup bij liggen? Dit is is de oorzaak en de oplossing.

Geplaatst op 8 december 2021
Pijn in de heup bij het liggen kan je ‘s nachts wakker maken of het bijna onmogelijk maken om in de eerste plaats in slaap te vallen. De pijn kan komen van de houding waarin je slaapt, of het kan door iets anders worden veroorzaakt. Je beweegt bijvoorbeeld niet veel tijdens de slaap, waardoor je gewrichten zwellen, wat kan leiden tot stijfheid en pijn. Lees verder om meer te weten te komen over wat heuppijn in de nacht kan veroorzaken, en hoe je dit symptoom kunt beheersen en dus beter kunt slapen.

Veelvoorkomende oorzaken van heuppijn ‘s nachts

Pijn aan de heup ‘s nachts kan worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen. De meest voorkomende zijn:

  • bursitis
  • artrose
  • tendinitis
  • ischias-piriformis-syndroom

Het kan ook worden veroorzaakt door je slaaphouding, je matras of kussens, of door een zwangerschap. Het is ook mogelijk dat je een ander probleem hebt, zoals lage rugpijn, waardoor je heup pijn doet.

Slaaphouding

Als je ‘s nachts regelmatig wakker wordt van heuppijn, kan de manier waarop je slaapt of je matras de schuld zijn. Een matras die te zacht of te hard is, kan drukpunten veroorzaken, wat kan leiden tot een pijnlijke heup. Slaaphouding kan ook pijn veroorzaken. Probeer op je rug te slapen of, als je een zijslaper bent, slaap op de kant die geen pijn doet en leg een kussen tussen je knieën om je heupen uitgelijnd te houden.

Bursitis

Rond je heupbeen en andere gewrichten bevinden zich kleine zakjes gevuld met vloeistof die het gewricht dempen wanneer het beweegt. Deze zakjes worden bursae genoemd. Bursitis treedt op wanneer deze zakjes ontstoken raken. Symptomen kunnen zijn: pijn aan de buitenkant van uw heup en bovenbeen pijn die begint als scherpe pijn bij aanraking van dit gebied. De pijn ontwikkelt zich tot pijn bij het opstaan na lang zitten, en verergert vaak na een lange wandeling, traplopen of wanneer je een tijdje in de hurkzit zit. De pijn is vaak ‘s nachts erger als je op de aangedane heup gaat liggen of slapen. Mensen met bursitis hebben geen pijn tijdens het staan.

Heupartrose en andere vormen van artritis

Artrose (OA) is de meest voorkomende vorm van artritis in de heup. Ook andere vormen van artritis kunnen overigens ‘s nachts heuppijn veroorzaken, zoals reumatoïde artritis (RA) en psoriatische arthritis.

Als jij heupartritis hebt, kun je het volgende opmerken:

  • pijn in de lies
  • pijn ook in de billen, dij of knie
  • pijn verergert tijdens regenachtig weer, ‘s ochtends of na een tijdje rusten of zitten
  • heuppijn waardoor je niet kunt slapen
  • pijn bij bukken, opstaan ​​uit een stoel of een korte wandeling maken
  • knarsend geluid bij beweging of  het blokkeren van de heup

Heuptendinitis

Pezen hechten spieren aan bot, waardoor beweging mogelijk is. Bij heup tendinitis is de pees in de heup ontstoken. Als je heuppeesontsteking hebt, kunnen jouw symptomen zijn:

  • een doffe, diepe pijn in de lies, vooral bij traplopen of opstaan
  • pijn in uw billen als uw hamstringpees ook ontstoken is

Ischias-piriformis-syndroom

Ischiaspijn is een tintelend en gevoelloos gevoel dat loopt van de onderrug naar de billen, en soms langs het been en in de voet. Als je het sciatic-piriformis-syndroom hebt, kun je een branderig gevoel in je kuit krijgen wanneer je probeert te slapen. Of je kan een kloppende pijn in je voet hebben die je wakker houdt.

Zwangerschap

Zwangerschap legt extra druk op uw wervelkolom en heupen, vooral aan het einde van de zwangerschap. Draag overdag goede stevige schoenen en neem stretchpauzes als je langere tijd zit. Dit kan helpen om je risico op aandoeningen zoals ischias, die tot afgeleide pijn kunnen leiden, te verminderen. Volg ‘s nachts de eerder gemaakte suggesties met betrekking tot zijslapen. Een zwangerschapskussen kan ook helpen om heuppijn ‘s nachts onder controle houden

Verschillende pijnbehandelingsopties om heuppijn te verminderen

Je kan deze de onderstaande tips proberen voor korte termijn pijnverlichting:

  • Verander slaaphouding. Blijf experimenteren om de meest pijnverminderende houding te vinden.
  • Plaats wigvormige kussens onder je heup voor demping. Als je geen wigvormig kussen hebt, probeer dan een kussen of deken op te vouwen om een ​​wigvorm te creëren.
  • Slaap met een kussen tussen je knieën om stress over je heupen te verminderen.
  • Leg een of meerdere kussens onder je knieën. Dit kan de pijn van het ischias-piriformis-syndroom verlichten.
  • Over-the-counter (OTC) niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s), zoals ibuprofen (Advil, Motrin IB) en naproxen (Aleve) kunnen je pijn helpen verlichten.
  • Overleg met je huisarts of diclofenac-gel (bijvoorbeeld Voltaren) uitkomst kan bieden.
  • Koelen of juist warm houden kan ook helpen pijn te verlichten. Vraag je arts wat het beste voor jou is.

Als je ‘s nachts regelmatig heuppijn ervaart, heb je mogelijk oplossingen nodig voor verlichting op langere termijn:

  • Je kan overwegen om je matras te vervangen. Een te stevig matras kan vooral pijnlijk zijn voor mensen met heupbursitis.
  • Je kan ook proberen een schuimkussen op uw matras te leggen om uw gewicht te verdelen.

Ook zijn er diverse ingrepen die artsen kunnen adviseren zoals: vloeistof uit de slijmbeurs verwijderen, steroïde- of cortisone-injecties in de slijmbeurs of heupgewricht, hyaluronzuur injecties om het heupgewricht te smeren, geneesmiddelen tegen artritis, een operatie om losse stukjes kraakbeen of botsporen rond de heup te verwijderen tot het vervangen van het volledige heupgewricht.

Fysiotherapie om heuppijn te verminderen

Vaak zal een arts je bij langdurige heupklachten en heuppijn verwijzen naar een fysiotherapeut om middels oefeningen de aanwezige pijn te verlichten. De fysiotherapeut zal jouw heup onderzoeken en gericht werken aan pijnredactie en soepelere bewegingen.

  • Oefening met een lage impact, zoals zwemmen, wateroefeningen of wandelen, kunnen helpen om je pijn te verminderen en de slaap te verbeteren. Tai chi of yoga kan zeker ook soepelheid terugbrengen.
  • Blijf in beweging en niet teveel zitten
  • Stretchen is belangrijk gedurende de dag
      • Bijvoorbeeld
        – Kruis je benen en reik om je tenen aan te raken.
        – Houd 20 tot 30 seconden vast.
        – Kruis je benen de andere kant op en herhaal.

Raadpleeg altijd een dokter bij langaanhoudende en ernstige heuppijn.

Meer weten of een afspraak maken met een van onze fysio’s in Dordrecht? We staan graag voor je klaar!

info@medplus.nl of 078 303 22 70

Share dit artikel...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email