Fractuur? Fysiotherapie voor sneller herstel na een botbreuk

Geplaatst op 26 september 2023

Bij een fractuur, of ook wel botbreuk genoemd, kom je vaak in eerste instantie in het ziekenhuis terecht. Het niet kunnen bewegen na trauma (val, botsing) kan een teken zijn dat er sprake is van een breuk. Met een röntgenfoto kan de breuk worden vastgesteld. Vervolgens wordt de breuk gespalkt of gegipst.  Meer over het herstel van een fractuur lees je in deze blog.

Betekenis fractuur

Een fractuur verwijst naar een breuk in een bot. Fracturen kunnen optreden door verschillende oorzaken, zoals een trauma (bijvoorbeeld een val of stoot), overbelasting of aandoeningen die de botsterkte beïnvloeden zoals osteoporose.

Fracturen hebben weken tot maanden nodig om volledig te genezen. Dit is afhankelijk van de soort fractuur en de mate van verwonding. Vaak is het in het begin erg pijnlijk en trekt dat na enkele weken weg. Herstel van het botweefsel duurt langer. Het proces van een breuk genezing (herstel van een botbreuk) duurt onder normale omstandigheden ongeveer 6 tot 8 weken. Dit kan langer duren bij een complexe breuk. Ook bij oudere mensen duurt de genezing van een fractuur langer. Bij kinderen genezen botten juist vaak sneller.

Behandeling bij fractuur

De behandeling van breuken gebeurt  conservatief of operatief. Bij een conservatief beleid wordt je vaak geïmmobiliseerd  (gips, een spalk en/of mitella) om de breuk te beschermen en te laten genezen. Bij complexere breuken is vaak een operatie nodig om de breuken weer goed te laten genezen.

Tips herstel botbreuk

Om de fractuurgenezing goed te ondersteunen is het belangrijk dat je de adviezen die je krijgt over het belasten van je gebroken lichaamsdeel goed opvolgt. Dus blijf goed en gezond eten. Hierdoor geneest de breuk sneller. Roken en overmatig alcoholgebruik vertragen de fractuurgenezing.

Tekenen van herstel na een fractuur

De tekenen dat een fractuur aan het herstellen is, zijn een verbetering van de mobiliteit en een afname van de pijn. Hoewel de voortgang mogelijk niet consistent is, zou elke week een verbetering moeten zijn ten opzichte van de vorige.

De fractuurgenezing fasen

Het genezingsproces van een botbreuk, ook wel fractuurgenezing genoemd, verloopt in verschillende fasen. Hier is een overzicht van de fasen van fractuurgenezing:

  1. Reactiefase

  • Hematoomvorming: Direct na de breuk vormt zich een bloedstolsel (hematoom) in het gebied rond de breuk.
  • Ontstekingsfase: Witte bloedcellen en andere ontstekingscellen komen het gebied binnen om dode cellen en bacteriën op te ruimen.
  1. Reparatiefase

  • Fibrocartilagineuze callusvorming: Fibroblasten en chondroblasten uit het omliggende weefsel migreren naar het breukgebied en vormen een zachte callus, die voor een deel uit kraakbeen en voor een deel uit bindweefsel bestaat.
  • Bony callusvorming (hard callus): Osteoblasten beginnen nieuw bot te vormen, dat de zachte callus vervangt. Dit proces kan enkele weken tot maanden duren.
  1. Remodelleringsfase

  • Botremodellering: Het nieuw gevormde bot wordt gereorganiseerd en aangepast aan de mechanische belasting. Overtollig botweefsel wordt door osteoclasten afgebroken en de definitieve vorm van het bot wordt hersteld. Dit kan maanden tot jaren duren.

De exacte duur van elke fase en het volledige genezingsproces kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de leeftijd en de algehele gezondheid van de persoon, de ernst van de breuk en de locatie van de breuk. Ook de behandeling en revalidatie kunnen een belangrijke rol spelen in het genezingsproces van de fractuur.

Fysiotherapie ondersteunt fractuur herstel

Heb je iets gebroken dan kun je voor je revalidatie in onze fysiotherapiepraktijk in Dordrecht en Barendrecht terecht. Fracturen kunnen complex zijn en behoeven een nauwkeurige begeleiding van de fysiotherapeut om volledig te herstellen. Bij onze praktijk werken wij nauw samen met verwijzers, huisartsen en specialisten. Fysiotherapie is een goede manier om kracht en functionaliteit in het geblesseerde gebied te herwinnen. Onze fysiotherapeuten kunnen je helpen het normale bewegingsbereik, de kracht en de functionele mobiliteit terug te krijgen na een fractuur. Vaak begint fysiotherapie na verwijdering van het gips of spalk. Maar het kan raadzaam zijn om al eerder te starten met bewegen na een fractuur onder leiding van een fysiotherapeut.

Contact

Wil je meer weten over hoe je het beste herstelt na een fractuur? Neem gerust contact op met een van onze fysiotherapeuten.

Share dit artikel...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email