Pijn in schouder met uitstraling naar arm en hand? Wat te doen

Geplaatst op 19 juli 2022

Uitstralende pijn van de nek naar de schouder, schouderblad, arm of hand staat algemeen bekend als cervicale radiculopathie. Zwakte en gebrek aan coördinatie in de arm en hand kunnen dit voorkomen. De aandoening treft gemiddeld 85 van de 100.000 mensen, meestal 50-plussers. Wij vertellen je wat je ertegen kunt doen.

Atleten en mensen die zware lichamelijke arbeid verrichten hebben vaker last van schouderklachten met uitstraling. Maar ook mensen die langdurig zitten, of personen met artritis in de cervicale (nek) regio zien we ook met deze klachten vaker bij ons. Conservatieve zorg, waaronder fysiotherapie, kan de symptomen helpen verminderen. Een fysiotherapeut kan helpen bij het verlichten van de acute nek- en armsymptomen die het gevolg zijn van de aandoening, evenals het verbeteren van de algemene kracht en functie. De meeste gevallen van schouderpijn, nekpijn met uitstraling naar arm (cervicale radiculopathie) kunnen goed worden verholpen met fysiotherapie en vereisen geen operatie.

Hoe kan een fysiotherapeut helpen?

Fysiotherapie is een effectieve behandeling voor pijn in de nek met uitstraling naar je arm en je hand (cervicale radiculopathie). Het lost in veel gevallen de symptomen volledig op. Onze fysiotherapeut zal op basis van de bevindingen uit de anamnese een individueel behandelplan opstellen. Hierbij kun je denken aan de volgende methodes.

Pijnbeheersing

Het eerste doel is om de pijn en ontsteking in het gebied te verminderen. IJspakkingen die gedurende de eerste 24 tot 48 uur na het begin van de pijn op de achterkant van de nek en het scapulier (schouderblad) worden aangebracht, helpen de ontsteking te verminderen. Ook lichte massage en therapie helpen bij pijnbeheersing.

Manuele therapie

Uw fysiotherapeut kan manuele therapietechnieken gebruiken, zoals manuele cervicale tractie, om de druk in het cervicale (nek)gebied te verlichten. Dit kan onmiddellijke verlichting bieden van pijn en gevoelloosheid die uitstraalt naar de arm. Zachte massage kan ook worden uitgevoerd op de spieren van de cervicale wervelkolom en het scapulier (schouderblad) gebied. Deze techniek helpt de spieren te ontspannen en verbetert de bloedsomloop naar het gebied, waardoor genezing en pijnverlichting worden bevorderd.

Verbeteren van je (werk)houding

Houdingseducatie is een belangrijk onderdeel van revalidatie. Belangrijk is te kijken hoe je de dag doorbrengt (langdurg zitten/staan) en de mogelijkheden bespreken om dit aan te passen. Je kunt je voorstellen dat als je tijdens je werkdag vele uren aan een bureau zit, je nek stijf wordt. Je therapeut zal nekrekoefeningen leren om de druk van je nek af te nemen door langdurig zitten, en je  mobiliteit te helpen verbeteren.

Bewegingsoefeningen

Onze fysiotherapeuten zullen verschillende oefeningen binnen de fysiotherapie voor je nek en fysiotherapie voor je schouder voor cervicale mobiliteit aanleren om uw symptomen te verlichten en je in staat te stellen weer normaal te bewegen. In de beginfase van het herstel is het belangrijk dat geen van deze oefeningen de pijn doet toenemen die uitstraalt naar je arm. Het is belangrijk om klachten goed door te geven aan je fysiotherapeut.

Versterkende oefeningen

Onze fysiotherapeuten helpen je te bepalen welke spiergroepen versterkt moeten worden op basis van welke spinale zenuwen in uw specifieke geval betrokken zijn. Wanneer de pijn niet langer naar je arm straalt, kun je beginnen met verdere versterkingsoefeningen. Ook zul je nekstabiliteit (versterkende) oefeningen oefenen. Je krijgt een thuisoefenprogramma om je nek, schouder, arm en bovenrug te blijven versterken.

Functionele training

Naarmate de klachten afnemen, zal je fysiotherapeut aan functionele oefeningen werken om je te helpen je werk, sport of andere dagelijkse activiteiten weer op te pakken.

Pijn in de schouder (met uitstraling naar de arm en hand) voorkomen

Onze fysiotherapeuten (van onze praktijk voor fysiotherapie in Dordrecht) informeren je graag over de beste manieren om te voorkomen dat uitstralende pijn vanuit de nek (cervicale radiculopathie) terugkeert. Enkele adviezen zijn:

  • het handhaven van de juiste houding;
  • gebruik een ondersteunend kussen en een goede houding wanneer je aan een bureau of in de auto zit;
  • stel je werkplek  in om onnodige krachten op de wervelkolom te minimaliseren, dit eventueel in samenwerking met een ergotherapeut;
  • doorgaan met regelmatige lichaamsbeweging om de flexibiliteit en kracht van de wervelkolomspieren te behouden, inclusief de spieren van het bovenlichaam, de middelste rug en de kernspieren;
  • een gezond gewicht behouden om onnodige krachten op de wervelkolom te minimaliseren.

Heb jij last van uitstralende pijn in je arm? Neem contact op met een van onze fysiotherapeuten!

Share dit artikel...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email