Wanneer het intapen van je enkel een goed idee is
Je ziet mensen tijdens het sporten regelmatig met ingetapete enkels lopen. Maar wanneer is het goed om een enkels in te tapen, wanneer juist niet, en hoe tape je een enkel in? Welke toegevoegde waarde geeft een fysiotherapeut bij deze enkelklachten. Lees er meer over in onze blog!
Het kan iedereen gebeuren, je stapt verkeerd en verstuikt je enkel. Geen paniek, meestal is er niet iets echt beschadigd en ben je er met enkele dagen wel weer vanaf. Soms duurt het langer of is het ernstiger. Raadpleeg dan een arts of fysiotherapeut.
Bij een enkelverstuiking (distorsie) is er meestal sprake van een scheur(tje) in het kapsel van het enkelgewricht. In dit kapsel bevinden zich ‘sensoren’ die gevoelig zijn voor bewegingsveranderingen. De sensoren zorgen voor je balans. Na een verstuiking kan de gewrichtscoördinatie in de enkel verstoord zijn. Er ontstaat dan een ‘instabiel gevoel’.
Hoe kom je van een verstuikte enkel af?
Loop zo min mogelijk – tot de ergste zwelling weg is. Beweeg je enkel regelmatig, bijvoorbeeld door rondjes te draaien met de tenen of de voet. Dit bevordert de doorbloeding, voorkomt stijfheid en (verdere) zwelling. Leg de voet de eerste dagen na de verstuiking zoveel mogelijk hoog en koel zo vaak als mogelijk is.
Wanneer intapen van de enkel een goed idee is
Het voordeel van tapebehandeling is dat de enkelbanden beschermd zijn, terwijl het enkelgewricht enigszins beweeglijk is. Hierdoor treedt sneller herstel op doordat stijfheidsklachten worden voorkomen. Intapen van je enkel kan nuttig zijn na bepaalde enkelblessures, zoals verstuikingen. Tijdens activiteiten die de verstuiking verergeren kan tapen ook nuttig zijn. Het beste is om dit eerst te overleggen met je arts of fysiotherapeut, omdat tapen soms ook nadelig kan zijn. Het intapen van je enkel in het algemeen kan nuttig zijn tijdens sporten of activiteiten waarbij de enkel risico loopt op blessures, zoals korfbal, basketbal, voetbal, hockey en meer!
Wanneer intapen van een enkel geen goed idee is
Tape nooit je enkel in wanneer:
- Je een bepaalde blessure hebt als een breuk/scheur in bot. Neem bij deze blessure altijd contact op met een fysiotherapeut/ arts.
- Wanneer je door tapen een toename van symptomen zoals pijn, verkleuring, tintelingen, gevoelloosheid, zwelling of overmatige roodheid van de voet of enkel ervaart.
- Als je een allergische reactie krijgt van tape.
- Wanneer je last hebt van sensorische of circulatieproblemen.
Wie kan je enkel intapen
Onze fysiotherapeuten hebben veel ervaring met het juist intapen van gewrichten, waaronder enkels. We raden je aan bij klachten na een verstuiking dan ook een afspraak te maken bij een arts of fysiotherapeut. Op internet kun je ook filmpjes vinden over hoe je het beste een enkel kan intapen, maar ons advies is dat eerst met je fysiotherapeut te bespreken.
Intapen rustig afbouwen
De periode dat je sport met enkeltape zal de tape een deel van de functies van je enkel overnemen. Je kracht, bereik en balans zonder tape zul je dan ook weer rustig moeten opbouwen. Begin te sporten zonder tape bij je dagelijkse werkzaamheden en rustige sportactiviteiten. Gedurende de eerste weken zal het tapen tijdens activiteiten met een hoog risico (zoals sport) echter meestal nog steeds aanbevolen zijn. Overleg over het afbouwen van het tapen en opbouwen van je sportactiviteiten goed met je fysiotherapeut.
Meer weten over enkelblessures, herstel en intapen van je enkel? Neem gerust contact met ons op!