Waarom is het trainen van core stability zo belangrijk?
Onze fysiotherapeuten hebben veel aandacht voor core-stability. Ook tijdens de sportlessen komen er vaak oefeningen terug die bijdragen aan een goede core-stability. Maar waarom is dat eigenlijk zo belangrijk?
Stabiele romp voor beter sportprestaties
Een sterke core is niet alleen noodzakelijk voor het optimaliseren van je sportprestaties of het voorkomen van blessures. Het zorgt ook voor een goede houding. Hoogste tijd om aan je core te werken dus! Met de core-stability – ook wel kern- of rompstabiliteit genoemd – wordt grofweg de functie van de diepe spieren van de romp (buik- en rugspieren, het middenrif en de bekkenbodem) bedoeld, maar de kern is eigenlijk de hele torso inclusief de interne organen.
Grotere kracht
In de beweegleer gaat men ervan uit dat alle spieren en gewrichten van het lichaam elkaar beïnvloeden. De spieren in je romp spelen daarbij een belangrijke rol want die maken de bewegingen van je armen en benen mogelijk door stabilisatie en krachtoverbrenging. De krachten die op je onderlichaam komen, vang je op met je bovenlichaam en andersom. Hierdoor behoud je stabiliteit.
Positief effect
De spieren in je romp vormen dus de basis waaruit (bijna alle) bewegingen plaatsvinden en je hebt dus baat bij een goede kern bij praktisch alles wat je doet. Een stevige core draagt ook zeker bij aan de sportprestaties. Bij sport is het van belang om te zorgen voor een optimale krachtoverdracht van de romp en het bekken naar de armen en benen. Dat vraagt om een goede balans en aansturing vanuit de romp.
Uit onderzoek blijkt onder andere dat de kans op blessures afneemt bij het trainen van de rompstabiliteit, dat mensen met lage rugklachten gebaat zijn bij core-stabilitytraining en dat de spronghoogte kan toenemen wanneer je een goed getrainde kern hebt. De diepe buik- en rugspieren zijn daarnaast van belang bij het aansturen van de wervelkolom. Naar de effecten van rompstabiliteittraining wordt nog steeds veel onderzoek gedaan, maar er is steeds meer bewijs dat het een belangrijk onderdeel is bij revalidatie en het voorkomen van blessures. Je kunt op allerlei manieren je core stabiliteit trainen. Hiernaast een voorbeeld van oefeningen met een bal.
Beschermen van je organen
Naast het stabiliseren van bewegingen heeft je kern nog enkele taken. Dit zijn onder andere het beschermen van het centraal zenuwstelsel en de interne organen, het ondersteunen van de organen en het ondersteunen van de bloedcirculatie. Een niet goed functionerende core kan incontinentie, darmklachten en een verkeerde ademhaling veroorzaken. Buikklachten of ziektes kunnen ook de core-stability verstoren en rugklachten in stand houden