Dit zijn de meest voorkomende hardloop blessures
Nu het weer weer wat mooier wordt en er veel hardloopkalenders weer goed gevuld zijn, pakken veel mensen het hardlopen weer (wat vaker) op. Maar voor veel mensen is hardlopen een belastende sport voor het lichaam. Uit onderzoek is gebleken dat in 2020 hardlopen de sport is waarbij de meeste blessures werden opgelopen. De benen krijgen heel wat te verduren tijdens het hardlopen maar ook de rug, voeten en core moet optimaal meebewegen wil je blessurevrij kunnen blijven hardlopen. Wat zijn nu veel voorkomende hardloopblessures?, wat zijn de oorzaken? en welke klachten en welke behandelingen komen hierbij kijken?
De veel voorkomende hardloopblessures
-
Hielspoor
Bij hielspoor ervaar je in de hiel van je voet een stekende pijn. Vaak is de pijn het hevigst wanneer de pezen onder de voet nog koud en stijf zijn (bijvoorbeeld in de ochtend). Wanneer er niet tijdig wordt ingegrepen, kan de pijn snel verergeren en kan een volledig herstel lang duren. Deze hardloopblessure komt veelal door overbelasting. Bij Medplus werken we samen met Podotherapie Krook die we bij aanhoudende hielspoorklachten vaak betrekken bij ons advies.
-
Achillespeesblessure
De belasting op de achillespees is erg hoog tijdens het hardlopen. De achillespees verbindt de kuitspier met het hielbeen, waardoor deze pees veel klappen op moet vangen. Wanneer je merkt dat je achillespees geïrriteerd is, is het verstandig zo snel mogelijk actie te ondernemen. Wanneer je te lang doorloopt met deze hardloopblessure, is de kans op een chronische blessure erg groot.
-
Shin Splints
Shin-splints zijn scheenbeenklachten die ontstaan door overbelasting. Door overbelasting kan het scheenbeenvlies of de scheenbeenspier geïrriteerd of ontstoken raken. Belangrijk is om gelijk rust te nemen wanneer je merkt dat je last van je schenen krijgt.
-
Zweepslag
Een zweepslag in de kuitspier kan niet ontbreken in dit rijtje van hardloopblessures. Deze blessure komt namelijk veelvuldig voor bij hardlopers. Een acute zweepslag ontstaat meestal tijdens het afzetten, sprinten of springen. Belangrijk is om de kuit direct te koelen en zo min mogelijk het been te belasten.
Oorzaken van hardloopblessures
Hardlopen moet je voorzichtig en langzaam opbouwen. Je spieren moeten wennen aan de duurbelasting van het hardlopen. De meeste hardloopblessures ontstaan door overbelasting of een verkeerde looptechniek. Bij overbelasting worden de voeten, enkels, knieën en heupen veelvuldig belast, waardoor klachten kunnen ontstaan. Variatie inbrengen in je trainingen kan ook helpen bij het verminderen van blessures door overbelasting.
Behandeling van hardloopblessures
Onze fysiotherapeuten hebben veel verstand van en ervaring met het behandelen van hardloopblessures. Allereerst zullen de fysiotherapeuten de oorzaak van de blessure onderzoeken, vervolgens zullen ze een concreet behandelplan opstellen gericht op een optimaal herstel.
Loop niet door bij een hardloopblessure maar neem rust, twijfel je of de blessure verergert of niet over gaat? Neem dan gerust contact op met een van onze fysiotherapeuten!