Fysiotherapie cruciaal om te herstellen van een voorste kruisband blessure
Een (af)gescheurde voorste kruisband komt veel voor bij balsporters en skiers en gaat niet vanzelf over. Daarom is het belangrijk om bij kniepijn die niet binnen een paar dagen over gaat naar de huisarts of fysiotherapeut te gaan.
Letsels van de kruisband
De knie wordt gestabiliseerd in voor- en achterwaartse richting en van binnen naar buiten toe door 4 belangrijke gewrichtsbanden.
- De Voorste Kruisband
- De Achterste Kruisband
- Het Mediale Collaterale Ligament
- Het Laterale Collaterale Ligament
Wanneer een van deze banden of ligamenten beschadigd of gescheurd is, kan dit belangrijke gevolgen hebben voor de functie en stabiliteit van de knie. Twee van deze gewrichtsbanden liggen binnenin de knie: de voorste kruisband en de achterste kruisband. De andere twee gewrichtsbanden liggen respectievelijk aan de binnenkant en de buitenkant van de knie: de mediale gewrichtsband (het mediale collaterale ligament) en de laterale gewrichtsband (het laterale collaterale ligament).
De voorste kruisband (VKB/ACL) is een van de vier hoofdligamenten in de knie, die het dijbeen verbindt met het scheenbeen. Het is het meest blessuregevoelige ligament in de knie. Vaak ontstaat deze blessure door plotselinge bewegingen in de sport. De voorste kruisband is essentieel is voor het handhaven van balans en stabiliteit. Daarom is het cruciaal om ervoor te zorgen dat eventuele blessures correct worden behandeld, vooral als je sport.
Verschillende soorten knie blessures
Er zijn drie graden VKB-verwondingen. Graad 1 komt neer op iets meer dan een verstuiking. Een beetje rust en ijs moeten voldoende zijn om binnen een maand of twee weer normaal te kunnen functioneren. Een graad 2-letsel is een gedeeltelijke scheur van het ligament en hierbij kan een operatie tot de opties behoren. Maar is het zeker aan te raden om onder begeleiding van een fysiotherapeut enkele maanden uit te trekken voor revalidatie. Ook het gebruik van een knieband is vaak aan te bevelen. Een letsel van graad 3 is een volledige afscheuring (of breuk) van het ligament, waarbij in overleg met een orthopeed en fysiotherapeut de beste behandeling moet worden bepaald. Een operatie is niet per se noodzakelijk wanneer je middels training pijnvrij je dagelijkse werkzaamheden en enige sportactiviteit kunt oppakken.
Hoe herken je een kruisband blessure?
Zoals hierboven vermeld, treden de meeste VKB-verwondingen op als gevolg van plotselinge bewegingen, zoals springen of draaien van de knie. Een persoon die zijn voorste kruisband blesseert zal onmiddellijk pijn en instabiliteit voelen. In de uren na de blessure zal de knie aanzienlijk zwellen, zijn volledige bewegingsbereik verliezen en onstabiel en zacht blijven voelen.
Het is belangrijk een afspraak te maken bij je huisarts/orthopeed die middels röntgenfoto’s, MRI-scan en de Lachman-test je verder kunnen adviseren.
Wordt een kruisband-operatie geadviseerd dan betekent het dat er middels een transplantaat meestal uit een pees elders in het lichaam, zoals de hamstring een nieuwe kruisband wordt geconstrueerd. De hersteltijd na de operatie ligt meestal tussen de 6-12 maanden, waarbij trainen centraal staat om de banden en spieren te versterken en te herstabiliseren.
Fysiotherapie cruciaal bij herstel kruisband blessure
Ongeacht of de chirurgische optie is gekozen of niet, fysiotherapie is cruciaal om te herstellen van een kruisbandblessure. Hoewel 81% van de mensen na een voorste kruisband blessure kan terugkeren naar sport, keert slechts 55% van hen terug naar hun vorige niveau. Dit is grotendeels te wijten aan onvoldoende revalidatie. Dus stel je erop in dat je de maanden na je operatie actief bezig zult moeten zijn met revalidatie en trainen. Oefeningen begrijpt en goed uitvoert. Alleen dan wordt je kans op volledig herstel aanzienlijk vergroot. Onze fysiotherapeuten hebben veel ervaring met voorste kruisband revalidatie. Maak gerust een afspraak!