Schouder klachten en schouderpijn? tips!
Veel mensen krijgen te maken met of hebben last van pijn in hun schouder. Die pijn kan verschillende oorzaken hebben.
Vaak ontstaan schouderklachten door een verkeerde werkhouding, een verkeerde beweging tijdens het sporten maar ook het weer of vermoeidheid kan een rol spelen. Hoe dan ook… je wilt natuurlijk graag zo snel mogelijk van je klachten afkomen.
Onze tips:
1. Ontlast de schouder
Probeer bij schouderklachten, de schouders zo veel mogelijk te ontlasten. Dit klinkt misschien logisch, maar is erg belangrijk. Neem rust totdat de klachten verdwijnen en probeer niet teveel te tillen. Worden de klachten nauwelijks minder? Ga dan even langs bij de huisarts voor een eventuele behandeling.
2. Gebruik je schouderspieren op de juiste manier
Wanneer je terugkerende schouderklachten hebt, is je houding misschien verkeerd. Door de schouderspieren te trainen en deze op de juiste manier te gebruiken, kun je dit verhelpen. Mocht je hier hulp bij nodig hebben, dan kun je het beste een fysiotherapeut inschakelen. Deze kan je helpen bij het trainen van de juiste spieren zodat de klachten verdwijnen.
3. Voorkom met warming-up
Heb je regelmatig last van schouderklachten na het sporten? Probeer dit dan te voorkomen door een warming-up te doen voordat je met de schouders vreemde bewegingen gaat maken. Met name bij zwemmen of racket- en gooisporten is het verstandig om een warming-up te doen van tevoren.
4. Bekijk je werkplek kritisch
Vaak worden schouderklachten veroorzaakt door een verkeerde zithouding. Bekijk daarom je werkplek kritisch en zorg dat het bureau op de juiste hoogte staat. De armen moeten terwijl ze erop rusten een hoek van 90 graden kunnen maken. Zorg daarnaast voor een goede bureaustoel die de rug en schouders ondersteunt.
5. Blijven bewegen
Door te lang in dezelfde houding te blijven zitten, verstijven je spieren. Het is bij schouderklachten daarom belangrijk om in beweging te blijven. Doe regelmatig wat rek- en strekoefeningen, loop op een werkdag even naar een collega of ga een blokje om. Beweeg alleen wanneer dit binnen je pijngrens ligt. Is dit niet het geval, dan is het verstandig om een arts te raadplegen.
6. Manuele therapie of fysiotherapie
Blijven de schouderklachten aanhouden? Dan kan manuele therapie of fysiotherapie schouder helpen om je van de klachten af te helpen. Door middel van manueel therapeutische technieken en specifieke oefeningen zorg je voor meer kracht in de schouderspieren. Ook kan een therapeut je helpen bij het voorkomen van de terugkeer van schouderklachten.
7. Zorg dat je uitgerust bent
Wanneer je vermoeid of gestrest bent, kan er spanning ontstaan in de schouders. Schouderklachten kunnen hierdoor lang aanhouden. Zorg dus voor voldoende slaap, gezonde voeding en de nodige rustmomenten in een dag.
8. Verkoel of verwarm de schouder
De meningen over wat het beste is, zijn hierover verdeeld. Bij de een werkt bij pijn het verkoelen van de schouder beter, bij de ander het verwarmen. Kijk wat voor jou werkt en bedek je schouder met een ice pack of een warme zalf. Beiden kunnen een verlichtende werking hebben.
9. Neem pijnstilling
Het nemen van pijnstillers zal langdurige klachten niet verhelpen maar voor kortstondige schouderklachten kan het helpen om pijnstilling in te nemen. Denk hierbij aan klassieke pijnstillers zoals paracetamol of ontstekingsremmers zoals Ibuprofen of een pijnstillende zalf als Voltaren.
Een heel extreme vorm van schouderpijn is ook wel bekend als NA (neuralgysche amyotrofie). Dit kenmerkt zich ten opzichte van andere schouderklachten door de beschadiging van zenuwen in de schouder. De ernstige pijn in het begin duurt gemiddeld drie weken en zakt daarna weg. Veel mensen houden ook na de acute fase pijnklachten. Deze kunnen enerzijds heel plots en schietend zijn als de aangedane arm wordt bewogen doordat de beschadigde zenuwen gevoelig zijn voor rek en trek. Ook krijgt meer dan de helft van de mensen met NA geleidelijk een soort hardnekkige spierpijn door overbelasting van zowel de aangedane spieren als de spieren die het werk moeten overnemen. Meer over deze specifieke schouderaandoening, lees je hier.
Direct een afspraak maken