Enkel verzwikt of verstuikt

Geplaatst op 27 mei 2021

Vaak gebeurt het als je even niet oplet, een drempel over het hoofd gezien of je komt ongelukkig terecht na een val of je landt verkeerd na een sprong tijdens het sporten. Je voelt dat je voet te ver naar binnen of naar buiten buigt. Vaak zijn je enkelbanden een beetje uitgerekt waardoor er kleine scheurtjes in zijn ontstaan. Je enkel wordt verstevigd door een gewrichtskapsel, pezen en enkelbanden. Die lopen langs de binnen- en buitenkant van het gewricht. Bij een verstuiking gaat het meestal om de banden aan de buitenkant van de enkel.

 

Klachten enkel 

Vaak voelt je enkel daarna pijnlijk met lopen en staan, hij kan dik en blauw worden. Als je een paar dagen na je ‘misstap’ weer gewoon op je enkel kunt staan en kunt lopen, kun je ervan uitgaan dat je een lichte verstuiking had. Normaal gesproken kunnen mensen met een verstuikte enkel na een tot twee weken weer lopen. Vrijwel iedereen functioneert na zes tot acht weken weer normaal en kan na acht tot twaalf weken weer sporten.

Een enkelbandblessure kán chronisch worden. Je enkel blijft dan pijnlijk en instabiel. Je hebt het gevoel dat je ieder moment je enkel weer kunt verzwikken. Deze angst vergroot de kans op een nieuwe blessure. Als je langdurig klachten hebt, kan dit leiden tot vermindering van kracht en coördinatie. Soms neemt na verloop van tijd ook het uithoudingsvermogen af.

Behandeling van een verstuikte enkel

Bij een lichte tot matige verstuiking van de enkel, bestaat behandeling vooral uit pijnbestrijding en zorgen dat de zwelling afneemt. Je been omhoog leggen, zo snel mogelijk beginnen met koelen (liefst met je schoen nog aan, met koud stromend water 15 minuten of ijs dat in een handdoek is gewikkeld) en niet te zwaar belasten is vaak het advies.  Maar probeer wel je enkel regelmatig te bewegen,  bijvoorbeeld door rondjes te draaien met de tenen of de voet. Dit bevordert de doorbloeding, voorkomt stijfheid en (verdere) zwelling.

Bij een zwaardere verstuiking heeft je enkel meer ondersteuning nodig. Denk aan tape, een brace of een spalk. Om een botbreuk uit te sluiten, moet je misschien een röntgenfoto of een scan laten maken. Als je enkel ernstig verstuikt is, wordt soms (voor korte tijd) gipsverband aangebracht. Daarna krijg je een paar weken tapeverband. In uitzonderlijke gevallen moet een verstuikte enkel geopereerd worden.

Wanneer ga je naar de fysiotherapeut?

Behandeling en begeleiding door een fysiotherapeut zijn nodig als je:

  • klachten blijft houden;
  • de verstuikte enkel na verloop van tijd niet kunt belasten zoals vroeger;
  • chronische klachten hebt.

De fysiotherapeut bekijkt eerst de aard en de ernst van je klachten en bespreekt daarna met jou het verwachte herstel. Tijdens dit herstel kan hij je begeleiden met voorlichting, advies en oefeningen. Deze begeleiding is afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Als je je enkel bijvoorbeeld niet kunt belasten zoals jij dat graag zou willen, kan je fysiotherapeut een behandel- en trainingsprogramma op maat opstellen. Samen met je fysiotherapeut bepaal je ook het moment waarop je weer aan het werk gaat en wanneer je weer kunt sporten.

Bij chronische enkelklachten bewandel je met je fysiotherapeut eigenlijk dezelfde weg. Jullie inventariseren samen je klachten. Daarna begeleidt je fysiotherapeut je bij het herstel met een behandel- en trainingsprogramma dat is afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

Kun je daarna nog steeds niet steunen op de geblesseerde enkel of is je enkel toch dik en pijnlijk geworden? Ga dan naar je huisarts of neem contact met onze fysiotherapeut  op via 0783032270 of mail naar info@medplus.nl.

Share dit artikel...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email