Advies fysiotherapeut: Niet stoppen met sporten bij gewrichtspijn
Mensen met gewrichtspijn zijn snel geneigd dezelfde fout te maken. Als lopen zeer doet, stoppen ze met lopen. Terwijl je bij gewrichtspijn juist moet blijven bewegen.
Gewrichtspijn wordt vaak veroorzaakt door een ontsteking in een gewricht (artritis). Dit is een ontsteking die het kraakbeen aantast. Een andere aandoening is artrose. Hierbij wordt het kraakbeen afgebroken. Nare aandoeningen, want zonder kraakbeen kan een gewricht niet meer soepel bewegen. Hierdoor beschadigt het gewricht wat een (erg) pijnlijk gevoel veroorzaakt.
Bewegen luidt het advies
Veel mensen zijn geneigd om bij pijn hun lichaam rust te geven. MAAR bij gewrichtspijn moet je juist datgene doen waarvan je lichaam lijkt te zeggen dat je het vooral moet laten: bewegen. Door het aangetaste gewricht te bewegen, versterk je namelijk de spieren rondom dat gewricht. En omdat sterkere spieren voor meer steun zorgen, heb je ook minder pijn. Bovendien helpt bewegen stijfheid te verminderen, af te vallen en een betere conditie op te bouwen.
Gewrichtspijn en welke sport
Natuurlijk is het verstandig eerst de juiste diagnose te laten stellen bij huisarts of fysiotherapeut, en bij hevige pijn of twijfel contacteer je sowieso eerst de huisarts. Maar als het gewrichtspijn betreft is het goed te kiezen voor sporten waarbij je je spieren traint zonder je gewrichten al te zwaar te belasten. Deze sporten zijn bij uitstek geschikt om de pijn die wordt veroorzaakt door een vorm van artritis te verminderen. Let wel goed op de signalen die je eigen lichaam geeft; Sporten bij gewrichtspijn is goed, maar je moet je eigen lichaam goed in de gaten houden.
Denk ook aan een goede warming up en cooling down en mensen met gewrichtspijn doen er goed aan iedere dag minstens een uur te bewegen maar zo mogelijk om te dag in ieder geval ook intensiever (sporten) te bewegen.
Fitness
Bij fitness is een goed trainingsschema noodzakelijk en moet je zelf goed opletten of je je spieren of juist je gewrichten belast. Heb je de dag na de workout spierpijn, dan is dat prima. Heb je de volgende dag (meer) last van gewrichtspijn, dan heb je verkeerd getraind en moet je je programma bij (laten) stellen. Doe je dat niet, dan loop je het risico je kraakbeen verder te beschadigen. Dus een goede begeleiding is noodzakelijk. Bij MedPlus hebben we bijvoorbeeld personal group training waarbij een fysiotherapeut kleine groepjes mensen begeleidt tijdens een actieve fitness les.
Zwemmen
Stap in het water, laat je achterover zakken en je merkt dat je maar weinig hoeft te doen om te blijven drijven. Het water duwt je lichaam omhoog en biedt overal ondersteuning. Door rustig te bewegen is de belasting op de gewrichten minimaal. Je spieren doen het werk en worden snel sterker als je het zwembad een paar keer per week opzoekt.
Wandelen
Wandelen is een prima activiteit bij gewrichtspijn. Hardlopen juist weer niet. Wanneer je gaat rennen, belast je je knieën en enkels, omdat ze steeds een klap moeten opvangen wanneer je voeten de grond raken.
Bij een wandeling is de belasting op je knie- en enkelgewrichten juist minimaal. Stevig doorwandelen mag ook. Het is prima wanneer je na een stuk lopen je spieren voelt. Overweeg ook om af en toe de gebaande paden achter je te laten. Een wandeling dwars door de natuur met kleine hoogteverschillen (hiking) is een uitstekende manier om je spieren te versterken. Zorg wel voor goede wandelschoenen.
Fietsen en spinning
Als je op de fiets zit, hoeven je benen je lichaamsgewicht niet te dragen. De gewrichtsbelasting bij fietsen is dan ook minimaal. Veel fysiotherapeuten en huisartsen raden mensen met een vorm van artritis aan zo vaak mogelijk de fiets te pakken. Zowel de spieren in boven- en onderbenen en rondom het kniegewricht profiteren van deze bewegingsvorm. Het is onverstandig om bij gewrichtspijn op de mountainbike te stappen. Je in het zweet fietsen op een hometrainer is weer wel een goed idee.
Yoga
Mensen die bang zijn dat ze bij yoga niet mee kunnen komen omdat ze hun benen niet in hun nek kunnen leggen, hoeven zich geen zorgen te maken. Yoga biedt een breed scala aan oefeningen die goed zijn voor zowel lichaam als geest. Verreweg het merendeel van de oefeningen kan ook gedaan worden door gewrichtspijnpatiënten. Enkele jaren terug is op kleine schaal onderzoek gedaan naar het effect van yoga op gewrichtspijn. Er waren te weinig proefpersonen om goede conclusies te kunnen trekken, maar de mensen die meededen, vonden dat yoga hun pijnklachten verminderde.
Maar ook sporten als golf of nordic walking zijn goede alternatieven om in beweging te blijven. Sporten die je vooral NIET moet doen zijn alle intensieve balsporten, vechtsporten en extreme sporten als klimmen, gewichtheffen etc.
Advies op maat of een keer een proefles ervaren? Kom gerust langs of bel 078 3032270