lichamelijke klachten
Pijnklachten gaan vaak gepaard met bewegen (of te weinig bewegen), en iedereen heeft er wel eens last van. Door een blessure, een ongeluk, slijtage of andere redenen. In de eerste gevallen is de pijn vaak makkelijk te verklaren, te diagnosticeren en te behandelen. Ook kan het zijn dat u last heeft van een (chronische) aandoening waardoor u klachten heeft aan uw lichaam. Maar verreweg de meeste pijnklachten ontstaan door gebruik van het lichaam in het dagelijkse leven.
Loop niet door met klachten
Loop dan niet te lang door met je klachten. Langdurig met pijn leven doet het lichaam namelijk vaak geen goed. Pijn geeft signalen af aan het zenuwstelsel, deze koppelt die informatie weer terug naar het lichaam. Gebeurt dit langere tijd kan de plek waar de pijn zat steeds groter gaan worden en hierdoor gaan uitbreiden. Daarnaast gaan veel mensen door de pijnklachten compenseren. Doordat de pijnlijke structuren niet meer goed werken moeten de omliggende structuren harder werken. Overbelasting is het gevolg.
Bovendien kunnen klachten die nog maar kort aanwezig zijn vaak sneller worden opgelost. Dit komt omdat het lichaam nog geen compensatiemechanismes heeft ontwikkeld en omdat andere structuren nog niet zijn aangedaan. Wacht u langer dan is de kans aanwezig dat er grote verklevingen of beperkingen in de gewrichten optreden. Dit kan ook opgelost en goed behandeld worden maar u doet uzelf tekort! De behandeling kost vaak meer tijd, meer behandelingen en meer oefening.
Enkele veelvoorkomende klachten vindt u hier