Waarom fysiotherapie na een operatie?
Ben je geopereerd of wordt je binnenkort geopereerd dan is het zeker te adviseren contact op te nemen met onze fysiotherapeuten. Bewezen is dat het herstelproces beter verloopt als je voor de operatie en zeker erna met behulp van fysiotherapie je leven weer kunt oppakken!
Een operatie ondergaan kan een best spannend zijn. Niet alleen weet je niet zeker hoe de operatie zelf zal verlopen, je weet niet wat je erna kunt verwachten en je wil er graag alles aan doen om de operatie te laten slagen. Hoe onze fysiotherapeuten je kunnen helpen hierbij? Fysiotherapie is een van de meest essentiële onderdelen van een gezond en succesvol resultaat na een operatie. Fysiotherapeuten zijn bewegingsexperts en zij kunnen je dus goed helpen helpen om weer mobiel te worden, pijn te verminderen, juiste oefeningen en bewegingen aan te leren die je zullen helpen bij het herstel en je lichaam versterken.
Beter herstel met behulp van fysiotherapie
Ieder mens is anders en ieders herstel verloopt anders. Het algemene doel van fysiotherapie is om mensen te helpen een pijnvrije en gezonde levensstijl te leiden. Onze fysiotherapeuten zullen tijdens het intakegesprek de benodigde informatie bevragen. Ook krijgen ze input van de medisch specialisten die betrokken waren bij de operatie middels een verslag of verwijzing. Op basis hiervan maken ze een plan van aanpak. Het doel ervan kan bijvoorbeeld zijn:
- bewegingsvrijheid vergroten om je actief, sterk en flexibel te houden
- spierfunctionaliteit terugkrijgen zonder de genezing te verstoren
- ontstekingen verminderen
- versterken van spieren en weefsels
- herstel van letsel/trauma en beroerte/verlamming
- kracht en coordinatie verbeteren
- cardio-respiratoire functie verbeteren (conditie en longfunctie)
- pijn vermindering die bewegen beperkt
Start met fysiotherapie voor je operatie
Het is belangrijk zo fit mogelijk op de operatietafel te verschijnen. Hoe doet je dat? De fysiotherapeut kan je helpen om te werken aan je conditie en kracht en probeer zo gezond mogelijk te eten. Maar zelf kun je ook het verschil maken. Afhankelijk van je klachten, blijf je zoveel mogelijk in beweging! Blijf wandelen, fietsen en sporten en probeer dit het liefst iets meer te doen dan voorheen. Ga naar een sportschool, of maak een afspraak met onze fysio’s voor extra ondersteuning. Vraag bij je zorgverzekeraar na of dit vergoed wordt.
Blijf niet te lang liggen!
Spiermassa, spierkracht en conditie nemen bij inactiviteit in rap tempo af. Na één dag in bed liggen bent je al 5% van je spierkracht kwijt. Eenmaal verloren spiermassa, kan niet zo snel worden opgebouwd als dat het was afgebouwd. Blijf daarom zo actief mogelijk en voorkom ook de kans op complicaties als doorliggen, longontsteking en verstopping. Het herstellen van een operatie is te vergelijken met topsport. Het lichaam maakt overuren om de wond te repareren en dat vreet energie. Na een operatie is de behoefte aan eiwitten én calorieën verhoogd. Het lichaam heeft eiwitten nodig om wonden te herstellen en om spieren weer op te bouwen.
Fysiotherapie na je operatie
Na je operatie geven de medisch specialisten aan wat ze adviseren op het gebied van revalidatie. Mag en kun je naar huis? Ga je eerst naar een revalidatiekliniek voor intensieve revalidatie (na een infarct of complexe operatie) of mag je thuis met behulp van een fysiotherapeut revalideren? Fysiotherapie is een essentieel onderdeel van het herstel. Om je bewegen weer snel ‘normaal’ te krijgen, is het belangrijk dat je op een verantwoorde en gecontroleerde manier weer begint met bewegen.
Als je een operatie moet ondergaan, wacht dan niet met het maken van een afspraak met een fysiotherapeut. Ze kunnen niet alleen je revalidatieschema en herstelproces toelichten, ze kunnen je ook adviseren over de dingen die je nu kunt doen om je voor te bereiden op je operatiedatum. Met onze hulp en jouw inzet zal:
- de pijn sneller afnemen
- verloopt het herstel vlotter
- en word je fitter en soepeler
Niet geopereerd maar wel hulp bij herstel? Fysiotherapie helpt bijvoorbeeld ook bij herstel na:
- Uitputting, pijn, zwelling, spierstijfheid
- Fracturen en verstuikingen
- Bekken problemen; blaas- en darmproblemen
- Beroerte en hersenletsel
- Hart- en longziekte
- Sportgerelateerde blessures zoals tenniselleboog en hersenschudding