Vijf manieren om schouderinstabiliteit te voorkomen
Het schoudergewricht is een ingewikkeld gewricht
Schouderinstabiliteit komt veel voor, vooral omdat het schoudergewricht een complex gewricht is dat bestaat uit vele kleine gewrichten die met elkaar samenwerken om een volledig bereik van bewegingen mogelijk te maken.Het schoudergewricht bestaat uit drie hoofdgewrichten, namelijk het schouderbladgewricht, het schouderkomgewricht en het acromioclaviculair gewricht. Het schouderbladgewricht is het belangrijkste gewricht van het schoudergewricht en bestaat uit een komvormig oppervlak dat zich bevindt op het bovenste gedeelte van het schouderblad. Het schouderkomgewricht verbindt het schouderblad met de schouderkom en maakt het bewegen van de arm mogelijk. Het acromioclaviculair gewricht ligt tussen de schouderkom en het sleutelbeen en stelt ons in staat om onze armen in verschillende richtingen te bewegen.
Meest beweeglijke en meest kwetsbare gewricht
Hoewel het schoudergewricht een complex gewricht is, is het een van de meest beweeglijke gewrichten in het menselijk lichaam. Het is echter ook een van de meest kwetsbare gewrichten omdat het gevoelig is voor verwondingen, zoals een gescheurde labrum, een verstuikte schouder of een rotator cuff blessure. Ook zien we veel mensen met een frozen shoulder.
Vijf manieren om schouderinstabiliteit te voorkomen
Het is belangrijk om een zo belangrijk en kwetsbaar gewricht in goede conditie te houden. We delen daarom deze vijf tips om schouder instabiliteit te voorkomen:
1. Train je schouders door oefeningen te doen die kracht en stabiliteit van je schouder verbeteren.
Welke oefeningen je het best kunt doen kun je navragen bij een van onze fysiotherapeuten. Maar als je geen schouderklachten hebt zijn dit goede schouder oefeningen die kracht en stabiliteit verbeteren:
- Kettlebell overhead press: Gebruik een kettlebell of dumbbell om een duwbeweging te maken met je armen boven je hoofd.
- Schoudercirkels: Sta rechtop met je voeten schouderbreed uit elkaar en hef je armen langs je zij. Breng je ellebogen langzaam omhoog en maak zo een cirkel met je vingers.
- Schouderslag: Sta rechtop en hou je ellebogen dicht bij je lichaam. Breng je armen in een boog omhoog vooruit en terug naar de oorspronkelijke positie.
- Y–Raises: Sta rechtop met je voeten schouderbreed uit elkaar. Breng je armen in een naar voren en naar buiten in een Y–vorm.
- Schouderstrekking: Sta rechtop met je voeten schouderbreed uit elkaar. Til je armen langs je zij omhoog en strek je armen zo ver mogelijk uit naar boven
Kijk ook deze video’:
Instabiele schouder (algemene informatie): https://youtu.be/1wfysbY-d2U
Operaties voor een instabiele schouder (Bankart repair, remplissage en Latarjet): https://youtu.be/ehnkenohPdc
2. Juiste belasting om schouderinstabiliteit te voorkomen
Let op wanneer je je schouder zwaar belast dat je dat op de juiste manier doet. Bijvoorbeeld, als je sport of bezig bent met gewichtheffen, gebruik dan een goede houding en techniek om blessures te voorkomen.
3. Juiste houding voor een stabiel schoudergewricht
Let op je houding als je lang staat of zit. Probeer zoveel mogelijk rechtop te staan of zitten.
4. Overbelasting voorkomen
Neem pauzes als je activiteiten uitvoert die je schouders belasten zodat je overbelasting voorkomt.
5. Slaaphouding
Word je vaak wakker met nek- of schouderklachten dan kan het zijn dat je slaaphouding niet goed is. Bijvoorbeeld door een verkeerd matras of kussen. Zorg voor een juiste slaaphouding.
Heb je langdurig last van schouderpijn, maak dan een afspraak met een van onze fysiotherapeuten in Dordrecht of Barendrecht